Na Pohodu 2013 pribudli ďalšie svetové hviezdy

  • Kultúra a spoločnosť
  • 14. novembra 2012, 11:12
  • Autor:ts/red

Do programu budúcoročného letného festivalu Bažant Pohoda najnovšie pribudli tri skvosty so scény world music. Ide o rôznorodú spoločnosť rôznych hudobných žánrov z rôznych kútov sveta – portugalsko-angolský projekt Batida, francúzsko-malijské duo Kouyaté-Neerman a britská kapela s trinidadským frontmanom Anthony Joseph & The Spasm Band.

„Psychedelický jazz a voodoo funk,“ napísal na margo posledne menovaného interpreta časopis Mojo a Anthonyho Josepha označil za najtalentovanejšieho a najpútavejšieho autora súčasnosti. The Spasm Band hrá mix funku, jazzu a rocku s jasnými vplyvmi karibskej hudby. Skvelé sú všetky tri albumy a koncerty sú skutočným fascinujúcim a intenzívnym zážitkom.
„Anthony Joseph and The Spasm Band odohrali najlepší koncert na nedávnom veľtrhu a festivale Womex. Hypnotická, vysoko súčasná hudba, akási urbánna alternatívna odroda afrobeatu a v nej deklamovaná poézia lídra kapely. Skutočné potešenie pre hľadačov hudobných pokladov,“ vraví Michal Kaščák z agentúry Pohoda Festival. 
Podobne zaujímavé sú aj koncerty projektu Batida, za ktorým stojí portugalský DJ s angolskými koreňmi Pedro Coquenão. Ich živé vystúpenia sprevádzajú perkusionisti, tanečníci, MC´s a špeciálne videoprojekcie. Samozrejme, Batida príde v plnej zostave aj na Bažant Pohodu 2013.
Z africkej hudby, tentoraz zo štátu Mali, vychádza aj projekt Kouyaté–Neerman. Malijčan Lansine Kouyaté je označovaný za aktuálne najlepšieho hráča na balafon, čo je západoafrický nástroj podobný marimbe alebo vibrafónu, David Neerman je špičkový francúzsky vibrafonista. Spojenie týchto dvoch skvelých muzikantov spolu s ďalšími kolegami vyústilo do magickej hudby, ktorá je síce postavená na základoch tradičnej hudby Mali, no dotýka sa rôznych štýlov, cez funky, jazz i psychedéliu. „Vložíte CD do prehrávača a po prvých taktoch cítite, že ide o niečo výnimočné. Mali sa stalo hudobnou veľmocou, čo sa žiaľ môže stať minulosťou, keďže nedávno ovládli časť krajiny islamistické skupiny, ktoré hudbu zakázali. Dúfame, že sa situácia zmení, jednu z podôb hudobnej krásy Mali, o ktorú by mohol svet prísť, budete môcť počuť aj na našom festivale“, dodáva Michal Kaščák.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel