Kúpeľnému koncertu šéfovala rómska Cinka Panna – B. Botošová

  • Kultúra a spoločnosť
  • 6. apríla 2017, 09:31
  • Autor:vd/bb

Sálou Kongresového centra Slovenských liečebných kúpeľov Piešťany sa v stredu 29. marca rozliehal prierez melódií, ktoré publiku ponúkla virtuózna huslistka Barbora Botošová so svojou kapelou. Cimbalové sóla aj so zakrytými očami či strunami mal virtuózny džezový hudobník rómskeho pôvodu Ľubomír Gašpar, na gitare hral Marek Milko a struny kontrabasu rozozvučal Ján Rigo. Koncert bol lahôdkou pre uši a tiež pastvou pre oči. Zohratá kapela, prirodzené profesionálne vystupovanie, veľká virtuozita, cit pre moment úsmevu či hravé mrknutie oka.

Na mimoriadne talentovanú B. Botošovú, vnučku známeho primáša Berkyho-Mrenicu, ktorá s husľami vhupla na konzervatórium ešte ako žiačka základnej školy, sa pozeralo asi tak dobre ako na Adelu Banášovú. Štíhla inteligentná kráska s nádhernými dlhými vlnistými vlasmi, trošička väčším noštekom, no s neobyčajnou virtuozitou a radosťou z hry uchvátila publikum, v ktorom boli prevažne po nemecky hovoriaci pacienti kúpeľov. Kapela pod jej vedením odohrala najznámejšie diela svetových autorov pre husle a cimbal, nevynechali ani chytľavú ruskú Kalinku, ale aj typické rómske skladby. Podarilo sa jej prezliecť rómsku hudbu do fraku. Silným momentom bol i Montyho čardáš, kde doslova v istých chvíľach bolo počuť aj padnutie špendlíka na koberec.

BARBORA BOTOŠOVÁ sa narodila 18. augusta 1987 v Bratislave v známej hudobníckej rodine. Už odmalička bola obklopená hudbou a hudobníkmi, preto bolo samozrejmé, že cit k hudbe a umelecké nadanie ju neobídu. Už ako žiačka základnej umeleckej školy s úspechom absolvovala celoslovenské husľové súťaže, na ktorých sa ocitla v zlatých pásmach. Na súťaži Prešporský Paganini získala prvé miesto. Na konzervatórium bola prijatá ešte počas štúdia základnej školy ako mimoriadny študent. Na konzervatóriu a následne aj na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) v Bratislave študovala v triede Prof. Petra Michalicu. Na VŠMU absolvovala aj kurz kompozície pod vedením Ľubice Čekovskej, ktorý ju výrazne ovplyvnil. V roku 2012 úspešne ukončila štúdium na VŠMU. Počas štúdia sa Barbora rozhodla, že je čas splniť si svoj veľký sen – založiť vlastnú kapelu. Ten sa jej splnil. Účinkuje vo viacerých telesách, v Piešťanoch sa predstavila so svojou skupinou, ktorej počiatky siahajú do roku 2008. Vtedy na podnet Jána Berkyho-Mrenicu staršieho vzniklo hudobné teleso Bohémiens zložené z mladých hudobníkov.

J. Berky-Mrenica svoju vnučku celý život zaúčal do tajov hudby a odmalička jej vštepoval lásku k hudbe a k husliam. On bol práve ten, kto ju inšpiroval a vďaka ktorému našla v živote svoju vášeň – husle. Práve jej počas života a svojich posledných chvíľ odovzdával bohaté skúsenosti a poznatky ako pokračovateľovi, viedol s ňou dlhé rozhovory o hudbe, ktoré nakoniec vyústili k myšlienke založiť nové hudobné profesionálne teleso pod vedením mladej huslistky podľa vzoru historickej postavy – virtuózky Cinky Panny. Vďaka starostlivému výberu tohto velikána, legendárneho slovenského virtuóza, ktorý sa okrem iného podieľal aj na tvorbe repertoáru telesa, sa podarilo uskutočniť úspešné konkurzy na západnom, strednom a východnom Slovensku. Tak vzniklo hudobné teleso, na ktorého čele stojí mladá vysokoškoláčka, vnučka J. Berkyho-Mrenicu staršieho a dcéra umeleckého vedúceho a aranžéra Eugena Botoša – B. Botošová. Mladých muzikantov spája idea šíriť kvalitné umenie, vytvárať bohatú a vkusnú symbiózu pestrých hudobných žánrov, pričom východisko tvorí rómska hudba, ktorá je obohatená o prvky ethno hudby a world music, prvky latina a soft jazzu, balkánske rytmy a najmä inšpirácie z klasickej hudby, ktorá sa odzrkadľuje na interpretácii hudobného telesa Bohémiens. Repertoár je veľmi flexibilný a variabilný.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav