Industriálna Elektrárňa hudobníkov ohromila

  • Kultúra a spoločnosť
  • 29. augusta 2017, 06:51
  • Autor:Alexandra Mathiasová

Festival Hevhetia zavítal aj do Piešťan. V piatok 25. augusta sa na pódiu historickej Elektrárne na Staničnej ulici predstavili hudobníci David Kollar a Arve Henriksen.

Návštevníci koncertu si vychutnali skutočnú muzikantskú lahôdku. D. Kollar, rodák z Prešova, nedávno zaznamenal veľké úspechy a podarilo sa mu spolupracovať s významnými svetovými umelcami.
Na pódium s ním vystúpil trubkár A. Henriksen, reprezentant zlatej generácie nórskeho džezu. „Táto spolupráca je výsledkom dlhoročnej snahy. Koncert bol iný, netradičný. Nebol to džez ani alternatívna hudba. Bolo to čosi medzi ambientom a improvizovanou hudbou, vznikajúcou priamo na mieste ako interakcia dvoch špičkových muzikantov, ktorí nemusia hľadať harmónie, no sú schopní okamžitej reakcie,“ povedal Ján Sudzina, organizátor festivalu Hevhetia.
Umelcom sa v Elektrárni veľmi páčilo. „Prostredie ich nadchlo. Arve Henriksen povedal, že je to niečo výnimočné, rád hrá na miestach, ktoré majú industriálnu minulosť a neboli pôvodne konštruované ako koncertné priestory,“ skonštatoval J. Sudzina.
O historickom priestore sa organizátor dozvedel vďaka riaditeľke Blanke Berkyovej. „V tíme Európskeho hlavného mesta kultúry patrila k špičkovým pracovníkom, ktorí priniesli nový pohľad na komunitnú kultúru. Zmenila sídliská v Košiciach na nepoznanie, takže som si jej prácu veľmi vážil. Keď som sa dozvedel, že robí v Piešťanoch, prišiel som ju navštíviť. Slovo dalo slovo a dohodli sme sa na dlhodobejšej spolupráci,“ uviedol organizátor festivalu. Vďaka tomu už tento týždeň Elektrárňa ožije koncertom Early Birds. Do budúceho roka pripravujú desať koncertov a taktiež ďalšiu zástavku Hevhetie.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek