Hudobný tip: Weather Report – Sweetnighter

  • Kultúra a spoločnosť
  • 21. apríla 2017, 08:22
  • Autor:Adam Kvasnica

V rubrike Hudobný tip predstavujem albumy, ktoré stoja za vypočutie. Vyberám tituly, ktoré sú zaujímavé po hudobnej i po koncepčnej stránke. Hudba sa však lepšie počúva, ako sa o nej číta, preto si budete môcť vypočuť ukážku z predstavovaného albumu každú sobotu o 21.00 h na vlnách Rádia Piešťany.

Hudobným tipom na tento týždeň je album Sweetnighter od džezovej formácie Weather Report. Ide o tretí štúdiový album priekopníkov štýlu fusion, ktorý bol nahratý v roku 1973. Jadro skupiny Weather Report tvorilo duo Joe Zawinul (piano) a Wayne Shorter (saxofón). Na albume však môžeme počuť množstvo ďalších výborných svetových hudobníkov, z ktorých treba spomenúť Čecha Miroslava Vitouša (akustická a elektrická basa), Brazílčana Don Um Romaa (bicie nástroje) či Američana Andrewa Whita (elektrická basa).

Dovolím si tvrdiť, že Sweetnighter dosahuje svojou kvalitou úroveň albumu Bitches Brew od Milesa Davisa a mal by preto patriť do zbierky každého džezového poslucháča. Zvuk skupiny na tejto doske je veľmi experimentálny, avšak napriek tomu rytmický. Skúste zachytiť atmosféru jemných dokonalých dialógov altsaxofónu Afroameričana W. Shortera a európsky uhladeného J. Zawinula. Ich spolupráca nám prináša absolútne dokonalú citlivú rytmiku, zabalenú do unikátneho aranžmánu. Výsledok vás jednoznačne ohromí a dá odpoveď na otázku, prečo si treba vypočuť unikátny album Sweetnighter aj 44 rokov od jeho vydania.

Album tohto týždňa si môžete vypočuť už túto sobotu o 21.00 h vo vysielaní Rádia Piešťany.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín