Hudobný tip: KINO – GRUPPA KROVI (1988)

  • Kultúra a spoločnosť
  • 1. februára 2018, 17:45
  • Autor:Michael Papcun

V rubrike predstavujeme albumy, ktoré stoja za vypočutie. Či už ide o známe, neznáme, či neprávom prehliadané tituly, vždy sa snažíme nachádzať svojské, unikátne odklony od bežnej produkcie.

Kam by ste sa vydali, ak by ste mali nájsť trochu atypické rockové prekvapenie? Prekvapením môže byť už to, že dobrým ťahom je vybrať sa do Petrohradu (vtedy ešte Leningradu), kde v roku 1988 vyšiel piaty album ruskej new-wave skupiny Kino – Gruppa krovi.
Za skupinu, ku ktorej malo Kino štýlovo najbližšie, môžeme označiť britských New Order. Trúchlivé post-punkové gitary, akoby námesačné bicie a klávesy a vokál však dostávajú v hudbe Kina ešte viac fatalistický rozmer než u britských kolegov.
Už od debutového albumu 45 z roku 1982 je v hudbe Kina počuť svojbytné narábanie s odkazom západného zvuku. Kino si berie post-punk/new-wave ako inšpiračný zdroj, východiskový bod svojej vlastnej, „kinovskej” poetiky. Práve Gruppa Krovi rozvíja odér pripomínajúci duševné stavy postáv literárneho romantizmu v dobe, keď tvorba New Order objavuje tanečné rytmy a s nimi o niečo veselší, farebnejší svet. Aj predčasná smrť frontmana skupiny Viktora Tsoia je v duchu ich tvorby príznačným ukončením príbehu Kina. Minimalistický romantizmus Kina pôsobí dodnes ako autentický solitér svetovej rockovej scény a patrí k špičke toho, čomu v dobovej kultúre dopomohli Gorbačovove reformy.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín