Hudobný tip: JACQUES KUSTOD – TROIS VISAGES EP

  • Kultúra a spoločnosť
  • 21. marca 2018, 06:02
  • Autor:Michael Papcun

V rubrike predstavujeme albumy, ktoré stoja za vypočutie. Či už ide o známe, neznáme, či neprávom prehliadané tituly, vždy sa snažíme nachádzať svojské, unikátne odklony od bežnej produkcie.

Po minulotýždňovom vyhlásení víťazov hudobnej súťaže Radio_Head Awards tu (už tradične) ostáva otázka: Kde teda hľadať zaujímavú slovenskú hudbu? Jednou z možností je zavŕtať hlboko do podzemia a naraziť na odvrátený spodný prúd. Jednoduchú požiadavku napĺňa napríklad elektronický projekt Jacques Kustod.
Demo Trois Visages z roku 2012 je zvuková očista, tak trochu terapia šokom. Tri päťminútové skladby sú od začiatku nešetrným návalom elektronického lo-fi zvuku, prepájajúceho osobné zážitky s popkultúrnymi referenciami, pričom obe množiny ostávajú v podaní Kustoda tematicky aj emocionálne jednotné a bohaté.
Najmä v skladbe T-740 sa elektronika dokáže ruka v ruke so svojou odľudštenosťou prejaviť nečakane bohatým, impulzívnym citovým životom, vytvárajúcim metafyzický odklon od úvodnej Earth Gravity Trick. Trois Visages je EP-čkom o kontrastoch, protikladoch a ich paradoxnej jednoliatosti. Každá skladba otvára trochu inú tvár, visáž pevného konceptu vrcholiaceho v tretej skladbe The Stone Tape, kde sa krik mieša so zvukmi trúbky Adama Dekana.
Práca Jacquesa Kustoda si zaslúži pozornosť najmä v tom, koľko tém a emočných plôch dokáže otvárať na pomerne malej ploche. V pätnástich minútach spoznáme obsiahly osobný vesmír. V neposlednom rade Trois Visages môže spokojne konkurovať produkcii súčasného českého labelu Genot Studio, venujúcemu sa vydávaniu netradičnej elektronickej hudby.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek