HUDOBNÝ TIP – Děti mezi reprákama: Prázdniny (2017)

  • Kultúra a spoločnosť
  • 26. decembra 2017, 08:35
  • Autor:Michael Papcun

V rubrike predstavujeme albumy, ktoré stoja za vypočutie. Či už ide o známe, neznáme, či neprávom prehliadané tituly, vždy sa snažíme nachádzať svojské, unikátne odklony od bežnej produkcie.

„Keď môžu byť featy v elektronike, môžu byť featy aj v gitarách.“ To je heslo, ktorým český hudobník a zakladateľ skupiny Post-Hudba Dominik Zezula definuje svoj hudobný projekt Děti medzi reprákama (DMR) s novým albumom Prázdniny.
Špecifikom DMR bol bohatý repertoár hostí. Na debute Újezd vytvoril Zezula spolu s dokumentaristom Bohdanom Bláhovcom, textárom a blogerom Jakubom Konigom a ďalšími skladby založené na senzitívnej lyrike a zvuku gitár, ktorých výsostne intímny priestor nebol narušený bicími, klávesmi alebo elektronickými samplami. Druhý album Haiku nahral Zezula iba so svojím bratom a na tohtoročných Prázdninách majú DMR prvýkrát status regulárnej skupiny so stálymi členmi.


Prázdniny pokračujú vo vnímavom vykresľovaní mikrodrám vyčítaných z nenápadnej štukatúry každodenného života. Zezulov prednes je rovnako éterický ako minimalistické gitarové linky skicujúce obrysy ulíc, bytov, duší a kaviarní, dejísk Zuzulových veršov. Prázdniny v ponímaní DMR sú nevyhnutným vytrhnutím sa z tempa a masiek verejného života. Skupina Post-Hudba samu seba definovala ako „existenciálny pop“. Nenapadá mi nič, čo by lepšie definovalo aj hudbu „Dětí“.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava