Hudobný tip: Daft Punk – Interstella 5555

  • Kultúra a spoločnosť
  • 19. mája 2018, 11:42
  • Autor:Michael Papcun

V rubrike predstavujeme albumy, ktoré stoja za vypočutie. Či už ide o známe, neznáme, či neprávom prehliadané tituly, vždy sa snažíme nachádzať svojské, unikátne odklony od bežnej produkcie.

Tohtotýždňový hudobný tip bude netradičný. Prekročíme totiž bežné hranice hudobného média a vstúpime na pole hudobného filmu, respektíve pretvorenia hudobného albumu do podoby animovanej snímky na pomedzí stredometrážnej a celovečernej dĺžky. Je ním kultový projekt skupiny Daft Punk: Interstella 5555: The 5tory of 5ecret 5tar 5ystem.
Či už od francúzskeho dua Daft Punk počúvame debutový album Homework, nasledujúci Discovery, Human After All, alebo zatiaľ posledný Random Access Memories, vždy sa stretneme s bohatým odkazovaním na osobné hudobné fetiše a až intímne fanúšikovské záležitosti. Vrchol tohto aspektu tvorby Daft Punku predstavuje práve snímka 60-minútová Interstella 5555, vychádzajúca z druhého spomínaného albumu Discovery.
Interstella 5555 nám na základe štrnástich inštrumentálnych skladieb otvára vizuálny svet vytvorený režisérmi Daisukem Nishiom, Hirotoshim Rissenom a Kazuhisaiom Takenouchim pod vedením japonského animátora Leija Matsumota.
Jednoduchý, naivný príbeh o únose a záchrane fiktívnej popovej skupiny odráža v detstve zakorenené fantázie členov skupiny Daft Punk a na druhej strane dáva voľnú ruku širokej vizuálnej fantázii oboch zúčastnených strán projektu. Daft Punk si ako producenti filmu splnili svoj sen z ranej mladosti. Svoju hudbu so svojimi inšpiračnými zdrojmi neprepojili, ale naplno rozvinuli do súdržného, vnútorne spriazneného diela.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 18. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela