Hudobný tip: BLACK FLAG – MY WAR (1984)

  • Kultúra a spoločnosť
  • 14. marca 2018, 06:15
  • Autor:Michael Papcun

V rubrike predstavujeme albumy, ktoré stoja za vypočutie. Či už ide o známe, neznáme, či neprávom prehliadané tituly, vždy sa snažíme nachádzať svojské, unikátne odklony od bežnej produkcie.

Svet amerického hardcore punku zažil v roku 1984 nečakaný zvrat. Poprední predstavitelia a ťahúni žánru, Black Flag, vydali tri roky po svojom otvorene útočnom, nespokojnom a bezmála revolučne znejúcom albume Damaged album My War, vyznačujúci sa výrazne odlišným ponímaním zvuku svojho domovského žánru, ktoré polarizovalo fanúšikovskú základňu aj scénu ako celok.
Namiesto rýchlych mikroskladieb definujú album výrazne pomalšie kompozície blížiace sa k 6- až 7-minútovým dĺžkam. Svojím charakterom pripomínajú tretí album Black Sabbath – Master of Reality alebo zvuk formujúcej sa doom metalovej scény, postavenej práve na tiahlych tempách výrazne podladených valivých gitár.
Už titulná skladba My War prezentuje nový druh sofistikovanej a výrazne transžánrovej hudobnej naštvanosti. Novoobjavená tendencia vrcholí najmä v druhej časti dosky záverečnou skladbou Scream, otvorenej pomalým rytmickým nástupom bicích a basgitary, ku ktorým sa zvoľna pridáva vláčna gitara a hlas speváka Henryho Rollinsa, pohrávajúceho sa s možnosťami polôh prejavu hardcorového speváka.
My War je osobnou vojnou nielen proti spoločenských témam, autoritám a uniformnosti, ale aj voči hudobnému konzervativizmu a okliešťovaniu žánrových definícií. V konečnom dôsledku ukazuje, ako sofistikovane a zároveň hlučne môže znieť nespokojnosť, protest, revolúcia, či dokonca intímna spoveď.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava