Hudobný tip: BERT & FRIENDS

  • Kultúra a spoločnosť
  • 22. apríla 2018, 08:18
  • Autor:Michael Papcun

V rubrike predstavujeme albumy, ktoré stoja za vypočutie. Či už ide o známe, neznáme, či neprávom prehliadané tituly, vždy sa snažíme nachádzať svojské, unikátne odklony od bežnej produkcie.

Glamrockové pozostatky, gýčové rytmy a melódie prefabrikovaných „summer hitov“, štipky psychedélie, gitarové sóla hrané na rybách a dadaisticko-nonsensové texty. To sú hlavné poznávacie znamenia skupiny Bert & Friends, ktorá k nám prišla z roku 2050, aby nám zahrala ich najväčšie hity z roku 2049.
Projekt vyštudovaného skladateľa Alberta Romanuttiho môžeme označiť ako nepriame a veľmi voľné pokračovanie albumov v štýle Kapitána Lásky, projektu českého rapera Jamesa Colea, ktorý nám ešte v roku 2009 predstavil nesmierne chytľavú a do popu bláznivo zamilovanú paródiu na popovú hudbu.
Avšak kým Colove hity Debilní, Ty a já alebo Digitální láska pôsobia ako jemné rozmazávanie kontúr bežného vnímania, kde ešte dokážeme udržiavať rovnováhu a orientáciu, Romantuttiho skladby Haluzinace alebo Plody moře sú čistým, neriedeným a nekontrolovaným tripom, erupciou voľných asociácií.
V klipe Plody moří Romanutti pózuje na skale v kostýme morskej panny. A presne taká je jeho hudba. Až mýtické zjavenie, absurdná fatamorgána v sparnom psom dni, ktorej fyzickosť vám nikto neuverí až do chvíle, kým s ňou sám nepríde do kontaktu.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava