Hudobník Ján Berky-Mrenica obdivuje Rádio Piešťany

  • Kultúra a spoločnosť
  • 4. marca 2016, 08:08
  • Autor:am

Husľové variácie Jána Berkyho-Mrenicu mladšieho pozná celý svet, Piešťany nevynímajúc. Po necelom roku si obyvatelia kúpeľného mesta užili jeho muzikantské umenie opäť, keď sa vo štvrtok 25. februára predstavil na doskách Elektrárne Piešťany spolu s telesom Diabolské husle. Sprevádzali ich aj výnimoční sólisti, operný spevák Ján Babjak, šansonierka Jana Orlická a cimbalový virtuóz Michal Zakharyia.

Milovníci temperamentnej hudby a talentovaných muzikantov prichádzali do historickej budovy už pred siedmou hodinou. Hneď keď sa vo dverách objavili známi umelci zo zoskupenia Diabolské husle, rozoznel sa búrlivý potlesk, opakujúci sa neskôr po každom hudobnom čísle. Návštevníci dokázali, že stále majú záujem aj o iný druh hudby ako mainstreamovú. „V Elektrárni Piešťany programovo razíme rôzne hudobné prvky a snažíme sa ľuďom ponúknuť aj inú muziku, ako bežne počujú v rádiu,“ informoval Mirec Babják, event manažér elektrárne.

Muzikanti si pre divákov pripravili bohatý program. Načreli takmer do každého kúta starého kontinentu a predviedli národné i etnické muzikantské lahôdky. Pomohli im sóloví speváci a cimbalista, zohratí aj vďaka skúsenostiam zo spoločných vystúpení. „S Jankou Orlickou spolupracujeme už niekoľko rokov, robíme projekty zamerané na európsku rómsku hudbu,“ povedal Ján Berky-Mrenica ml. Publikum si vychutnalo aj známe skladby. „Z našich piesní sme si neodpustili Cigánsky plač. Skoro nikdy ho nevynechám. A keď aj, skončí to zle, lebo ľudia sa pýtajú, prečo chýbal,“ prezradil hudobník.

Projekt Melódie srdca je spojením Diabolských huslí a niekoľkých výnimočných sólistov. Zladiť sa dokopy na nacvičenie programu je niekedy náročné. „Spojiť huslistov z Bratislavy a sprievod zo stredu Slovenska je komplikované. Robíme to tak, že si prenajmeme skúšobňu v Banskej Bystrici a my, Bratislavčania, docestujeme a naštudujeme čo treba. Alebo prídeme na koncert skôr, tak ako do Piešťan, a prejdeme si veci, ktoré nás čakajú o pár dní,“ spomenul J. Berky-Mrenica ml.

Elektrárňa Piešťany umelca nadchla. „Mám veľmi rád takéto krásne priestory s dobrou akustikou. So zvukárom sme sa dohodli, že elektroniku stíši, aby koncert čo najmenej pripomínal elektrifikovaný,“ povedal huslista. Napokon prezradil, čo ho najviac láka z kúpeľného mesta: „Máte najlepšie rádio, Rádio Piešťany. Ešte som nepočul, že by hralo čo i len jednu zlú pesničku.“

Dočítate sa v Pieštanskom týždni číslo 10, ktoré je v predaji od 8. marca.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela