História populárnej hudby od 50. rokov 20. storočia (8)

  • Spravodajstvo
  • 10. mája 2009, 13:34
  • Autor:Michal Serbin

Pri mapovaní hudobných žánrov nie je možné opomenúť pojem folk a jeho jednotlivé podoby. V súvislosti s rockovou hudbou predstavuje komerčne štylizovanú ľudovú pieseň interpretovanú za sprievodu akustických hudobných nástrojov.

Koncom 50. rokov prenikol na americký hudobný trh ako protiklad rock and rollu. Do polovice 60. rokov, keď došlo k elektrifikácii tohto žánru, patril medzi dominantné prúdy populárnej hudby.
V prvej polovici 60. rokov bolo jeho súčasťou hnutie protestsongov. Obľúbeným štýlom folkových skupín sa stalo hranie na hlinenom džbáne, pričom prefukovaním jeho hrdla sa tvorila basová linka hudby.
Označovaný bol pojmom Jugband music a mal dlhodobú tradíciu v černošských skupinách. Typickým predstaviteľom bol súbor Jim Kweskin Jug Band a ich tvorba reprezentovaná albumami Jug Band Music z roku 1965 a Garden Of Joy z roku 1967.
V rockovej hudbe bola džbánová hra využívaná príležitostne v rámci štýlu goodtime music. Jedinou výnimkou bola psychedelická skupina 13th Floor Elevators, ktorá používala džbán ako rytmický nástroj v období medzi prvou punkovou generáciou amerických skupín a vznikom acid hudby. Charakterizuje ho album Psychadelics Sounds z roku 1967.
Podľa hudobných teoretikov bol vznik folk-rocku v polovici 60. rokov americkou reakciou na tvorbu Beatles. Elektrifikovaná forma folkovej hudby spájajúca folk s nastupujúcim špecifickým americkým rockom prešla niekoľkými vývojovými štádiami. Priekopníkom v tomto prerode bol jednoznačne Bob Dylan, vlastným menom Robert Allen Zimmermann, nar. 24. 5. 1941 v Duluthu v štáte Minnesota.
Ako folkový spevák populárny okrem iného hitom Blowing In The Wind na hudobnom festivale v Newporte konanom 25. júla 1965 bol vypískaný obecenstvom, pretože pri vystúpení šokoval hrou na elektrofonickú gitaru a piesne interpretoval v rockovom podaní.
Jeho nová koncepcia sa presadila a albumy Highway 61 Revisited z r. 1965 a Blonde On Blonde z r. 1966 sa zaradili k najcennejším platniam hudobnej histórie. Pôvodne folkový umelec zásluhou sprevádzania elektrifikovanou skupinou hudobníkov sa z akustického pesničkára premenil na folk-rockovú hviezdu.
Klasickými umelcami tohto žánru sa stali Tim Buckley, James Taylor, Paul Simon, Don McLean, Randy Newman, Joan Baez, Joni Mitchell alebo Carol King. Jeho vývoj do roku 1970 znamenal vznik najbežnejšieho typu amerického folk-rocku.
Súbežne v rokoch 1966-1968 niektoré skupiny pozvoľne využívali v nahrávkach elektrifikované hudobné nástroje a rockovú rytmiku, pričom bol tento hudobný smer ovplyvnený rodiacim sa psychedelickým hnutím. Dokumentuje to ranná tvorba súborov Jefferson Airplane a Grateful Dead. Nahrávky z rokov 1965 a 1966 boli vydané s časovým odstupom – Early Flight v r. 1974 a Vintage Dead v r. 1970.
Súťažná otázka: AKO SA VLASTNÝM MENOM VOLÁ BOB DYLAN?
Vyžrebovaný výherca získa CD z predajne K-shop na Obchodnej ulici v Bratislave.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel