História populárnej hudby od 50. rokov 20. storočia (16)

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 7. júla 2009, 08:06
  • Autor:

Od roku 1974 v klube CBGB prezentovali odmietnutie zveličovania umeleckých hodnôt rozsiahlych rockových kompozícií a sústredili sa na krátke skladby venované témam modernej spoločnosti.

Ako prvý klasický punkový štýl tvorený stojacimi vlasmi, roztrhaným odevom a veľkými zapínacími špendlíkmi predviedol Richard Hell, basový gitarista Television. Zásluhou bývalého manažéra New York Dolls Malcolma McLarena, podnikateľa z Londýna, ktorý ho nanútil svojim chránencom skupine Sex Pistols, sa tento štýl preniesol do Veľkej Británie. Ich hymnická pieseň Anarchy In The UK a vulgárna prezentácia v televízii v decembri 1976 im zabezpečila popularitu u mládeže.
Britský punk označovaný za najslávnejšie obdobie tohto žánru bol chápaný ako hudobná a spoločenská vzbura. Jeho vrcholom boli roky 1976 a 1977. Predstavoval agresívny rockový štýl, zdôrazňujúci extrémne subkultúrne pózy a spoločensko-kritický obsah. Jeho ideovú náplň tvorili anarchizmus, gestá odporu voči staršej generácii, kritiku britského politického systému, nezamestnanosti, rasizmu a pubertálny nihilizmus. Krátke energicky hrané piesne mali spočiatku antisexuálny nádych. Dôležitým rysom punku vo V. Británii bolo odkrytie a zverejnenie manipulačných praktík veľkých gramofónových spoločností a z neho vyplývajúci vznik alternatívnej scény.
Tento štýl sa v nasledujúcich rokoch rozšíril aj do ďalších európskych krajín a mal za následok vznik lokálnych scén. V nasledujúcom období prešiel vývojovými zmenami, ktoré predstavovali pozitívny punk, hardcore alebo neopunk. K typickým predstaviteľom patrili skupiny Sex Pistols, Clash a Damned. Kalifornský punk predstavovala lokálna punková scéna vychádzajúca z tradícií garážových skupín ovplyvnených tvorbou britských skupín.
Tento apolitický, agresívny hudobný štýl so znakmi umeleckej provokácie sa po roku 1983 premenil na psychadelický revival a paisley underground. Za jeho reprezentantov boli označované súbory Dead Kennedys, Black Flag, Circle Jerks alebo Runaways. Paisley underground bol módny termín označujúci tendenciu amerických a neskôr
britských skupín o revival garážovej psychadelie 60. rokov s prvkami folku. Predstavoval subkultúrnu reakciu na stereotypný elektro pop. Vyvinul sa z punku kalifornskej vetvy inšpirovanej tvorbou skupiny Velvet Underground, začiatočnou fázou psychadelie reprezentovanej Electric Prunes a 13th Floor Elevators a obdobím spolupráce Byrds s Bobom Dylanom. Jeho centrom bolo Los Angeles, v ktorom členovia skupiny Black Flag založili spoločnosť SST orientujúcu sa na prezentáciu tohto druhu hudby.
Vo Veľkej Británii sa objavili súbory Sham 69, UK Subs, Crass alebo Exploited, v podaní ktorých sa punk zmenil na umelý brutálny smer hudby bez umeleckých ambícií. Rozhodujúcu úlohu v procese premeny amerického severozápadného pobrežia na centrum hudby mladej generácie v 90. rokoch zohrala nezávislá nahrávacia spoločnosť Sub Pop so sídlom v Seattli. V decembri 1988
dvojica zakladateľov spoločnosti Bruce Pavitt a Jonathan Poneman začala vydávať nahrávky miestnych skupín v edícii Sub Pop Singles Club. Prvý singel obsahoval skladby Love Buzz/Big Cheese skupiny Nirvana a zaznamenal obrovský predajný úspech. Spoločnosť tak prispela k úspechu miestneho druhu tvrdého rocku ovplyvneného punkom a heavy metalom 70. rokov, ktorý získal označenie G RUNG E.
Tento nie príliš výstižný termín sa pôvodne používal ako označenie prenikavého, rezavého zvuku gitary typický pre produkciu spoločnosti Sub Pop. Úspech skupín Nirvana, Soundgarden, Candlebox a Alice In Chains bol základom prechodu alternatívnej hudby z podzemia na výslnie spoločnosti. Predpovedala to skupina Sonic Youth názvom dokumentu: 1991 The Year Punk Broke (Rok, kedy prerazil punk).

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj