História populárnej hudby od 50. rokov 20. storočia

  • Nezaradené
  • 14. apríla 2009, 11:11
  • Autor:Michal Serbin

Skupiny Sha Na Na, Showaddywaddy alebo spevák Shakin Stevens v pravú chvíľu prevzali nápady z minulosti a založili si na tom kariéru. Štýlom rockabilly na začiatku kariéry prešla väčšina najvýznamnejších interpretov rock and rollu vrátane Elvisa Presleyho, ktorého album Sun Collection je hodnotený ako jeden z naj lepších rockovej histórie.

Koncom 70. rokov spojením revivalu tohto žánru a psychedelickej hudby vznikol novovlnový štýl psychobilly, ktorý bol blízky garážovému punku a za jeho najvýznamnejšieho predstaviteľa bola považovaná skupina Cramps.
Túto skupinu z New Yorku tvorili Lux Interior (spev), Poison Ivy a Bryan Gregory (gitary) a Mariam Linna (bicie). Hrali bez povinnej basovej gitary spoliehajúc sa na zvonivý zvuk gitár a prenikavý spev.
Skombinovali južanskú rockabilly s temnými textami o problémoch americkej spoločnosti. V druhej polovici 50. rokov v USA pojem rock and roll zahrňoval všetky štýly populárnej hudby nového typu až do nástupu Beatles.
Jedným z najpopulárnejších prúdov v rámci tohto hudobného žánru bola vlna twistu, ktorého priekopníkom sa stal Hank Ballard, nar. 18. 11. 1936 v Detroite. Tento skladateľ a spevák pôsobil od roku 1952 vo vokálnej skupine Royals neskôr premenovanej na Midnighters.
Dňa 11. novembra 1958 ako sólista nahral singel so skladbami Teardrops On Your Letter a Twist. Druhá z nich neskôr vyvolala tanečnú horúčku. V roku 1960 naspieval jej cover verziu Chubby Checker, nar. 3. 10. 1941 vo Philadelphii. Pod týmto názvom začal predvádzať nový tanečný krok, ktorý sa okamžite stal populárnym na celom svete.
Súčasťou tejto tanečnej vlny sa stali jeho ďalšie piesne ako Mister Twister, ale najmä Leť s Twist Again. Napriek tomu, že twist nemal štýlový vplyv na populárnu hudbu, podstatne urýchlil prechod k hudbe gitarových skupín.
V USA bol v 50. rokoch populárny štýl Doo-Wop, ktorý predstavoval rhythm and bluesový zborový vokálny spev spravidla a’cappella používajúci fonetické slabiky pri tvorbe harmonických a rytmických aranžmá.
Reprezentovali ho štvor-päťčlenné súbory so sólovým tenorom alebo barytonom. Černoský typ mal korene v 30. rokoch, keď bol nazývaný ako street corner music.
Objavil sa v roku 1953 v podobe piesne Crying In The Chappel súboru Orioles. Nasledovali hity ako Sh-Boom od Chords, Book Of Love od Monotones alebo Earth Angels od Penguins. Najpopulárnejšou sa stala skupina Platters s leadrom Tonym Williamsom.
V britskom rebríčku debutovali v septembri 1956 na piatom mieste so skladbami The Great Pretender a Only You. Prvú z nich neskôr naspieval Freddie Mercury zo skupiny Queen a druhú Ringo Starr z Beatles.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava