Eva Kleinová dirigovala dievčenský zbor Máj celých sedemnásť rokov

  • Kultúra a spoločnosť
  • 1. decembra 2016, 13:11
  • Autor:ek

Gymnázium Pierra de Coubertina v Piešťanoch si pripomína 80. výročie vzniku školy. Chvíle spojené so spomienkami na pedagogickú prácu s mladými ľuďmi prežila na tejto škole pedagogička a zároveň dirigentka dievčenského speváckeho zboru Máj, Eva Kleinová. Piešťanskému týždňu porozprávala o chvíľach, keď sa Máj ešte ani Májom nevolal.

Gymnaziálny dievčenský zbor Máj vznikol v máji 1970. „Zakladali sme ho spolu s manželom Ivanom Kleinom, hudobníkom a dirigentom, ktorý vytvoril aj sprievodnú hudobnú skupinu pozostávajúcu z chlapcov. Prvé kompletné vystúpenie sme mali o rok v družobnom Gymnáziu v Jeseníku už v štylizovaných krojoch. Účinkoval i študent sólista Stanislav Vojtko s krásnym zvonivým tenorom. Bol to náš prvý úspech a opäť v máji, takže náš zbor sme pomenovali slávnostne a symbolicky – Máj,“ uviedla E. Kleinová.

Spevokol navštevovalo ročne približne 40-50 dievčat a práca s nimi bola podľa E. Kleinovej príjemná a radostná. Zdravé zvučné dievčenské hlasy zneli pravidelne dvakrát týždenne i častejšie niekoľko hodín v priestoroch školy a potom na javiskách. Zbor účinkoval nielen kompletne, ale i v komorných skupinách podľa požiadaviek a ponúk vedenia školy alebo rôznych inštitúcií. Sólovo a dvojhlasne vynikli sestry Katka a Anka Gogolové, ktoré absolvovali odbor sólového spevu v základnej umeleckej škole u učiteľky Dariny Mockovej.

„Úlohu tajomníčky zboru vtedy starostlivo a profesionálne vykonávala profesorka Magda Malíková. Zabezpečovala vystúpenia, organizovala zájazdy, riadila celkový chod zboru. Zúčastňovala sa na vystúpeniach, spolupracovala aj ako dozor a manažér v jednej osobe,“ povedala učiteľka.

Repertoár zboru Máj tvorili väčšinou trojhlasné úpravy a skladby folklórneho charakteru, ale aj príležitostné, hymnické, oslavné viachlasné zborové skladby rôznych období nielen slovenské, ale i zahraničné. Zbor účinkoval na slávnostiach, akadémiách, oslavách rôznych výročí, na súťažiach a festivaloch zborového spevu. Komorná skupina sa uplatnila na svadobných obradoch, pri uvádzaní do života, pri školských a podnikových podujatiach a oslavách.

Niektoré speváčky pri vítaní detí do života (1982).

Zbor pri rôznych vystúpeniach získal za svoj výkon ocenenia, čestné uznania, diplomy, pochvaly. Od vedenia Mesta Piešťany, rovnako ako dirigentka, dostal pamätnú plaketu. Po ukončení školy za účinkovanie v zbore členky dostali pamätný list s emblémom zboru a malý dar folklórneho charakteru. Kruhový modro-žltý emblém navrhol Pavol Chrťan, študent gymnázia.

Garderóbu zboru tvorili tri varianty odevov, štylizované piešťanské kroje tyrkysovo-žlté, dvojdielne oblečenie – biele blúzky, béžovo-červené sukne – a do tretice večerné gala súpravy – čierne dlhé sukne, pastelové blúzky, čierne opasky s piešťanskou výšivkou.

Vystúpenia uvádzali talentované recitátorky a jednotlivé zborové skladby priblížili poetickým textom. Neopakovateľný prednes a umelecký prejav mala predsedníčka zboru, študentka Ľudmila Odkladalová. Keď uvádzala zborové skladby, sála úplne stíchla a ľudia akoby ani nedýchali… umocnila vnímanie a zážitok zo zborového spevu.

Okrem mesta Piešťany zneli dievčenské hlasy zboru Máj v rôznych slovenských mestách a kúpeľoch, tiež v družobnom Gymnáziu v Jeseníku. Zahraničnú reprezentáciu absolvoval Máj v družobnom Meissene a na Festivale ruží v Sangerhausene v NDR. Články v tlači vyzdvihli neraz úroveň zboru.

„Počas môjho 17-ročného vedenia dievčenského zboru v rokoch 1970-1987 sa v ňom vystriedalo 260-280 členiek. Počet vystúpení v priebehu týchto rokov dosiahol číslo približne 250. Repertoár zboru obsahoval i také skladby ako zborové Trávnice A. Moyzesa, Hoj vlasť moja M. Schneidera-Trnavského, Aká si mi krásna E. Suchoňa, ale i G. Verdiho Zbor Židov v trojhlasnej úprave,“ zaspomínala si E. Kleinová.

„Po mojom odchode pokračovala nejaký čas v práci so zborom iná kolegyňa a po niekoľkých rokoch vznikol folklórny tanečný súbor a prebral naše meno Máj. Možno práve teraz sa dozvedá pôvod svojho názvu, ktorý je spätý s mesiacom máj. A tak mládež aj tancuje, spieva a rozdáva radosť ďalej… nech sa jej darí! Mne zostali radostné spomienky na spoločné zážitky a peknú prácu,“ s úsmevom dodala pamätníčka.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 48, ktoré je v predaji od 29. novembra.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav