Dobrodružstvo so sláčikmi v kúpeľoch

  • Kultúra a spoločnosť
  • 12. apríla 2016, 14:36
  • Autor:Viera Dusíková

Koncert žilinskej kapely Adventure strings v Kongresovom centre Slovenských liečebných kúpeľov v Piešťanoch sa dá prirovnať ich vystúpeniu v súťaži Česko-Slovensko má talent. Porotca Jaro Slávik ho okomentoval slovami – nápadité, svieže. Také tu ešte nebolo! Lucie Bílá sa usmiala a hlesla: „Fantastickí muzikanti – všetci štyria!“

Hoci v Piešťanoch chcelo sláčikové kvarteto v zložení Ivo a Klaudia Remencovci, Slavomír Glos a Roman Rusňák zahrať skôr Nirvanu, Tublatanku či Jamesa Bonda, vzhľadom k 60-ročnému vekovému priemeru publika, očakávaného v kúpeľoch, vsadili na klasiku so žartíkmi, nadskakovaním s husľami, nakláňaní sa s violončelom, naháňaní sa po javisku, dupkaní pri tangu a stihli prezradiť aj čo-to zo svojho života.

Adventure strings je zoskupenie muzikantov s dvomi spoločnými črtami – dobrodružstvom, čiže adventure, a hrou na sláčikových nástrojoch, teda strings. Ťažiskom ich repertoáru sú úpravy známych klasických diel. Vezmú hudobný nástroj, potiahnu slákom a hrajú filmovú aj populárnu hudbu. Famózne interpretujú melódie k filmom Pulp Fiction, Titanic, Piráti z Karibiku či Schindlerov zoznam. Rockovú legendu Tublatanku sprevádzajú na koncertoch.

V kúpeľoch si vyslúžili potlesk nielen zato, že huslista I. Remenec sa priznal k „otcovskej“ dovolenke, ale i za okomentovanie starostlivosti z úst manželky, violončelistky Klaudie: „Viete si to predstaviť, jedno dieťa je v škôlke a druhé má opatrovateľku.“ Kvalitné šoumenské kúsky prezentoval aj líder skupiny, prvý huslista S. Glos. Ďalší huslista R. Rusňák dostal miesto na pódiu o niečo ďalej ako kamoši, a preto pôsobil na divákov najserióznejším dojmom. No keď nastala pri jednej skladbe naháňačka, utekal asi najrýchlejšie.

Ak by týchto štyroch virtuózov videl Mozart, pridal by sa k nim. Konzervatívny Bach si ťukne na čelo, a ak svoju cover verziu Hallelujah počuje v podaní Adventure strings Leonard Cohen, možno do života plného zmätkov dostane na pár okamihov iskru zmysluplnosti.

Dočítate sa v Pieštanskom týždni číslo 15, ktoré je v predaji od 12. apríla.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava