AMC TRIO v Elektrárni Piešťany

  • Kultúra a spoločnosť
  • 13. januára 2017, 08:47
  • Autor:ts

Prešovské AMC TRIO patrí dnes medzi najprogresívnejšie slovenské džezové zoskupenie. Piešťanskému publiku predstavia svoj posledný album „VeryKeenAttack“. Skvelý hudobný večer si môžete vychutnať v spoločnosti Martina Marinčáka, Petra Adamkoviča a Stanislava Cvancigera.

AMC Trio je slovenské klavírne trio… Hoci, pravdupovediac, z vyššie uvedeného platí najviac, že je slovenské, menej, že je klavírne a veľmi často neplatí ani to trio. V každom prípade však platí, že ide o zoskupenie troch hudobníkov medzinárodného formátu s dobrými kontaktmi na svetovej jazzovej scéne. Randy Brecker, Philip Catherine, Bill Evans, Ulf Wakenius, Mark Whitfield, Michael Patches Stewart a mnohí ďalší si radi podávajú ruky s členmi AMC Tria, či už ako hostia na ich koncertoch, alebo spoluhráči v štúdiu. Toto zoskupenie, ktoré si budovalo svoj hudobný základ v mainstreamovom jazze, je na scéne už neuveriteľných dvadsať rokov.
 
AMC Triu sa podarilo vyvinúť si svoj vlastný jazyk, či štýl a to ho robí rozpoznateľným a výnimočným. Podarilo sa mu vložiť do skladeb viditeľné, ba priam hmatateľné príbehy, emócie, osudy… Interpretácia autorskej hudby sa stala u nich samozrejmosťou, až potrebou. Vo svojich kompozíciách prekračujú rámec akýchkoľvek zaužívaných jazzových  postupov a siahajú po rôznožánrových hudobných zdrojoch. Ich hudba tak napriek tomu, že je napísaná slovenskou krvou, znie medzinárodne. Čerpá pritom z rôznorodosti a elegantnej spevnosti predkladaných tém inšpirovaných napríklad aj populárnou, či vážnou hudbou, nápevmi z východoslovenského folklóru, alebo dokonca prírodou, literatúrou, duchovnom a či akýmkoľvek krásnom. AMC Trio nie je typickým triom jedného lídra, ale skôr komunitou troch rovnocenných členov, ktorých vzájomná odlišnosť sa spája do zvláštneho celku, aby takto ešte viac vynikla ich vzájomná podobnosť a prepojenosť.
 
AMC Trio má na konte päť štúdiových albumov, z ktorých One Way Road To My Heart získalo cenu Radio_Head Awards za najlepší album roku 2013 v kategórii jazz.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel