62. music festival Piešťany: Pripravené sú kultúrne lahôdky

  • Kultúra a spoločnosť
  • 31. mája 2017, 09:53
  • Autor:ts/am

Druhý najstarší festival na Slovensku, ktorý uznáva široká laická i odborná verejnosť, hostí práve naše kúpeľné mesto. Siedmu dekádu kontinuálne trvajúci, tento rok už 62. music festival Piešťany (mfP), je opäť nabitý kvalitným a lákavým programom. Prináša i zopár inovácií, okrem sviežej palety farieb v logu sa tento rok orientuje aj na rozsiahlu prezentáciu nadchádzajúcej generácie. Svoje brány otvorí už v piatok 2. júna o 19.00 h.

Organizátori sa rozhodli dať priestor aj mladým talentom, ktoré možno o niekoľko rokov budú brázdiť svetové pódiá. „Program je veľmi pestrý. Spojenie tradície a odovzdávanie pomyselnej štafety mladým je niečo, čomu chceme pomáhať aj v budúcnosti,“ uviedol generálny riaditeľ umeleckého súboru Lúčnica, Marián Turner. Podujatie, ktorého kontinuita nebola od jeho založenia v roku 1956 nikdy prerušená, patrí k najstarším a umelecky najzaujímavejším sviatkom hudby na Slovensku.

Čo teda milovníkov kultúry čaká? Už v piatok 2. júna o 19.00 h zaznejú na terase Domu umenia Slávnostné fanfáry zoskupenia Corni di Bratislava pod vedením umeleckého vedúceho Karola Nitrana. O 19.30 h začne vo veľkej sále veľkolepý koncert Slovenského komorného orchestra. V rámci večera vystúpia sólisti ako Ewald Danel s hrou na husle, harfistka Katarína Turnerová a organista Peter Mikula, pričom odznejú melódie Vivaldiho, Mozarta či Händla. Koncert je venovaný životnému jubileu významných osobností slovenského kultúrneho života. Prvou z nich je hudobný skladateľ a dirigent, národný umelec Milan Novák, ktorý sa 12. augusta dožíva 90. rokov. Druhou je flautista a pedagóg, emeritný rektor VŠMU v Bratislave Miloš Jurkovič, ktorý sa 7. júla dožíva 80 rokov. Na koncerte odznejú aj diela v mimoriadnej festivalovej premiére – Suita v starom slohu a harfový koncert M. Nováka.

Slávnostné fanfáry odštartujú festival už tento piatok.

Okrem koncertov významných domácich orchestrálnych telies, akými sú Slovenský komorný orchester, Slovenská filharmónia a Symfonický orchester Slovenského rozhlasu, sa predstavia i komorné telesá – Moyzesovo sláčikové kvarteto, inštrumentálne duo v skladbách pre organ a trombón, súbor starého džezu a swingu Fats Jazz Band a zoskupenie štyroch hráčov na kontrabasy Bass Band. Premiérovo zaznie symfonická tvorba aj z filmového plátna v Dome umenia. V podaní jedného z najlepších svetových orchestrov – Berlínskej filharmónie – budeme môcť počuť a vidieť v priamom prenose slávnu 9. symfóniu Antonína Dvořáka „Novosvetskú“ pod taktovkou dirigenta Gustava Dudamela.

Veľké javiskové hudobné, vokálne a tanečné formy budú reprezentovať Štátna opera Banská Bystrica so slávnou operetou Čardášová princezná, Těšínske divadlo z Českej republiky s pôvodným muzikálom František z Assisi a Umelecký súbor Lúčnica s reprezentačným výberom tanečných choreografií,                                                                           inštrumentálnych melódií a spevov slovenského folklóru z hlavných domácich                                                            regiónov.

V programe tohtoročného festivalu sa jedinečným spôsobom spája tradícia i nový pohľad na umenie. Tieto zdanlivo protichodné smery vďaka festivalovému dianiu spolu zarezonujú v nádhernej symbióze. K takým podujatiam budú patriť oslavy významných životných jubileí osobností nášho kultúrneho života. Diváci si budú pripomínať deväťdesiatiny prvej dámy Činohry SND pani Márie Kráľovičovej, hudobného skladateľa Ladislava Burlasa a hlavného choreografa a umeleckého šéfa Lúčnice Štefana Nosáľa. Organizátori nezabudli ani na šesťdesiatiny skladateľa, dirigenta a klaviristu Petra Breinera.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava