60. Piešťanský festival: Moyzesovo kvarteto v Dome umenia

  • Kultúra a spoločnosť
  • 12. júna 2015, 09:31
  • Autor:ts

Dom umenia vás pozýva 12. júna o 19.00 hod na daľší z koncertov 60. Piešťanského festivalu, kde sa predstaví jedno z najpopulárnejších komorných zoskupení na Slovensku – Moyzesovo kvarteto. Členovia kvarteta sú absolventmi VŠMU v Bratislave (prof. T.Gašparek). V štúdiách pokračovali na Hochschule fur Musik und darstellende Kunst vo Viedni (F.Samohyl,G.Pichler).

Už počas štúdií kvarteto získalo viacero laureátskych titulov na domácich ale i medzinárodných súťažiach (Evian). V rokoch 1986-2005 patrilo Moyzesovo kvarteto k umeleckým súborom Slovenskej filharmónie. Slovenskú hudobnú kultúru prezentovalo s úspechom takmer vo všetkých štátoch Európy, v Japonsku, Indii, Maroku, USA a na Kube. V roku 2000 bola Moyzesovmu kvartetu udelená cena Frica Kafendu a zároveň cena kritiky. Repertoár telesa zahŕňa všetky štýlové obdobia, nevynímajúc ani tvorbu súčasných slovenských autorov, z ktorých mnohí skladby kvartetu priamo dedikovali.
Sústavne sa venuje nahrávaniu nových kompaktných diskov (celkove nahrali vyše 30 CD platní: A.Albrecht, J.L.Bella, A.Dvořak, A.T.Grečaninov, W.A.Mozart, A.Moyzes, M. Moyzes, M.Ravel, F.Schmidt, B.Smetana, E. Suchoň, E.H. Grieg, G. Verdi, D.Šostakovič,…) a realizovaniu nahrávok pre slovenský rozhlas zahraničné rozhlasové spoločnosti.      
     
V priebehu posledných rokov vystúpilo kvarteto na festivaloch Bratislavská hudobná jar, Nová slovenská hudba, Bratislavské hudobné slávnosti, Melos-Etos, Pražská jar, na festivaloch v Bad Kissingene a Salzburgu. Počas svojej existencie koncertovali vo významných hudobných sáloach sveta: Shauspielerhaus – Berlin, Mozarteum – Salzburg, Gewandhaus – Lipsko, Teatro Colon – Madrid, Cathédrale Saint-Louis des Invalides v Paríži, Merkin Hall – New York, Walter Hall – Toronto, Musikverein – Viedeň, Auditórium – Rím, Malá sála Šostakovičovej filharmónie v Petrohrade. Koncerovali i vo Waršave, Mníchove, Moskve, Kyjeve, Prahe, Budapešti.
Účinkujú:

Stanislav Mucha – 1. husle
Fratinšek Török – 2. husle
Alexander Lakatoš – viola
Ján Slávik – violončelo
Program: L. van Beethoven, A. Moyzes, A. Dvořák

Koncert sa koná s finančnou podporou Trnavského samosprávneho kraja.

Vstupné: 10 €


0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj