To najlepšie podľa novinárov, Kinemy i akademikov na Cinematiku

  • Kultúra a spoločnosť
  • 16. augusta 2011, 10:51
  • Autor:ts

PIEŠŤANY – Vlajkovou loďou každého festivalu je jeho súťaž, čo, samozrejme, nijako neznižuje kvality ďalších sekcií v rámci programu. Tri nesúťažné sekcie na Medzinárodnom filmovom festivale Cinematik, ktorý sa uskutoční v dňoch 9. – 15. septembra v Piešťanoch, predstavia divákom pozoruhodné filmy súčasnej svetovej kinematografie i mladé talenty.

Sekcia FIPRESCI je pomenovaná podľa Medzinárodnej federácie filmových kritikov. Tá spolupracuje s mnohými svetovými festivalmi a udeľuje na nich vlastné ceny. Sekcia je zostavená práve z takto ocenených filmov a je súčasťou širšej spolupráce s festivalom Cinematik, nakoľko FIPRESCI dáva záštitu taktiež nad jeho hlavnou súťažou.

Film Alexeja Balabanova Kurič reflektuje meniacu sa ruskú spoločnosť 90. rokov. Hlavným hrdinom je vojnový veterán, ktorý sa musí živiť ako kurič a ktorého bývalí spolubojovníci, dnes zrejme mafiáni, žiadajú, aby spálil niečo, čo pripomína ľudské telá. Ďalším filmom je Miestnosť samovrahov poľského režiséra Jana Komasu. Na príbehu dospievajúceho chlapca tematizuje utiekanie sa do virtuálnej reality. Bizarnou úvahou nad morálkou v dnešnom svete je estónsky film s prvkami čierneho humoru Pokušenie svätého Tonyho. Jeho režisér Veiko Õunpuu a hlavný predstaviteľ Taavi Eelmaa prídu film do Piešťan osobne uviesť.

Do sekcie Kinema Choice bolo zaradených päť filmov uvedených za ostatný rok v slovenskej distribúcií. Ide o filmy, ktoré sa mohli stratiť v záplave iných, omnoho konvenčnejších titulov, vzhľadom na svoje kvality si však zaslúžia presný opak. Preto ich Cinematik v spolupráci s portálom kinema.sk uvádza znovu ako dôkaz toho, že ani v slovenskej distribúcii nie je iba jeden prúd filmov.

Diváci tak budú môcť vidieť víťaza Sundance 2010 Kráľovstvo zverstiev Davida Michôda, psychologický triler o rozklade rodinného klanu zločincov v Melbourne. Pán Nikto Jaca Van Dormaela je fantasy o poslednom smrteľníkovi na svete, ktorý sa rozpamätáva na svoje tri životy. Americkú kinematografiu zastupujú bratia Coenovci a ich western Skutočná guráž, dráma so svojským humorom o 14-ročnom dievčati hľadajúcom pomstu.

Premietnu sa taktiež francúzske filmy dvoch osobitých a pritom veľmi rozdielnych autorov: Claire Denis vo filme Sama v Afrike zobrazuje politicko-rasové nepokoje a predovšetkým nepoddajnú ženu, odmietajúcu prispôsobiť svoj život týmto konfliktom; Vojdi do prázdna známeho provokatéra Gaspara Noého je originálnym príbehom o súrodeneckej láske, no najmä hľadaním hraníc vyjadrovacích možností a prostriedkov kinematografie.

Ďalšou sekciou sú Študentské Oscary. Tie sa popri „veľkých“ Oscaroch udeľujú už 38 rokov a určené sú predovšetkým pre študentov amerických filmových škôl, no samostatnú kategóriu majú aj zahraničné filmy. Diváci tak budú mať možnosť vidieť talentovaných tvorcov, ktorí čoskoro vstúpia do „veľkého“ sveta filmu. Dôkazom, že sa to deje, môže byť významný nezávislý autor Spike Lee, režisér filmov Forrest Gump, či Stroskotanec Robert Zemeckis, tvorca South Parku Trey Parker, český režisér Jan Svěrák a mnohí ďalší. Aj oni všetci boli v minulosti ocenení.

Na Cinematiku budú premietané štyri ocenené filmy: tri v kategórii Najlepší naratívny film (Zlatý, Strieborný a Bronzový Oscar) a víťaz Zlatého Oscara v kategórii Najlepší animovaný film.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava