Film o živote Milana Čorbu v Dome umenia

  • Kultúra a spoločnosť
  • 1. mája 2015, 09:56
  • Autor:ts asfk

Dom umenia vás pozýva 4. mája o 19.00 hod na dokumentárny portrét významného slovenského kostýmového výtvarníka, scénografa a pedagóga Milana Čorbu približuje v širokom kontexte spoločenského pohybu. Prelínajú sa v ňom autentické archívne zábery s ukážkami jeho diela a so spomienkami priateľov, spolupracovníkov i blízkej rodiny.

S nápadom nakrútiť dokument prišli výtvarníkov brat Jaroslav a synovec Dávid Čorbovci zo spoločnosti LEON Productions. Zrealizoval ho Martin Šulík: „Profesor Milan Čorba bol môj učiteľ. Začiatkom osemdesiatych rokov nám na VŠMU jeden semester prednášal filmový kostým. Vlastne to bolo len pár prednášok, ale s odstupom času si uvedomujem, že svojimi názormi ma v mnohých oblastiach zásadne ovplyvnil. Upozorňoval nás na široké kontexty tvorby, snažil sa nám vštepiť zásady poctivého prístupu k práci, nutnosť hlbokého poznania problematiky, náročnosť k sebe samému, ale i potrebu hravej uvoľnenosti pri vzniku filmu. Nementoroval, nepodceňoval nás, bral nás ako rovnocenných partnerov. Mal som rád jeho zmysel pre humor – nebol cynický. V presných paradoxoch odhaľoval skrytú tvár skutočnosti. Neskôr sme sa stretli pri spoločnej spolupráci na filme Orbis pictus, a tam som mal možnosť zblízka sledovať jeho spôsob myslenia, zmysel pre detail i šírku jeho vzdelania. Hovoril: Neťahaj diváka za rukáv, nechaj ho, aby si sám spravil názor.”

Kostým z divadelnej inscenácie Amadeus

Prostredníctvom dokumentárneho portrétu sa nám postupne vynára obraz Milana Čorbu, nielen ako kostýmového výtvarníka, ale aj ako zaujímavého človeka, ktorý významne zasiahol do rôznych oblastí slovenskej kultúry i umeleckého školstva.  Vo filme sa objavia amatérske zábery z jeho detstva, výtvarné návrhy, ukážky z diel, na ktorých spolupracoval, ale aj spomienky jeho priateľov, spolupracovníkov i manželky Emílie Vášáryovej.  
Milana Čorbu formovali – tak ako jeho rovesníkov – dejinné udalosti dvadsiateho storočia: vojna, komunistický prevrat, uvoľnená spoločenská atmosféra 60-tych rokov, okupácia sovietskymi vojskami v roku, normalizácia. Zlomové okamihy vo vývoji našej spoločnosti sa odtlačili v jeho osobnom i pracovnom živote. Patril ku generácii, ktorá položila základy modernej slovenskej kultúry, a ktorá sa snažila o udržanie kontinuity s humanistickými tendenciami predvojnových umeleckých hnutí. Pokúšala sa  svojou tvorbou vyrovnať s aktuálnymi európskymi trendmi, musela dobudovať inštitúcie, ktoré už inde stáli a klásť základy aj tam, kde inde vo svete už prehlbovali tradíciu. Bola to generácia, ktorá prekonávala provincionalitu a upozorňovala na potrebu komunikácie so svetom.
https://www.youtube.com/watch?v=watch?v=MExehyt7UvM    
Milan Čorba spolupracoval na dielach, ktoré formovali podobu slovenskej televízie (Tri gaštanové kone, Balada o siedmich obesených, Buddenbrookovci, Triptych o láske, Eugen Onegin), podieľal sa na filmoch, ktoré určovali smerovanie slovenskej a českej kinematografie (Ružové sny, Ja milujem, ty miluješ, Víťaz, Južná pošta, Tisícročná včela, Obsluhoval som anglického kráľa), pracoval na významných dielach v zahraničí ( Pod kolesami osudu, Utrpenie svätého Sebastiána, Olovená noc).  Výrazne ovplyvnil aj podobu slovenského a českého divadla. Pôsobil v Divadle na Korze, na Novej scéne, v Slovenskom národnom divadle i Národnom divadle v Prahe. Dlhé roky tiež pôsobil ako pedagóg, dekan a rektor Vysokej školy múzických umení.
Režisér Martin Šulík o ňom hovorí: „ Milan Čorba bol výnimočne pracovitý. Veril, že umenie by si malo klásť otázky o ľudskom údele, ale malo by človeka aj uvoľniť a dať mu nádej.  Vedel, že pojem umenie musí zostať slobodný a otvorený. Herec, výtvarník, dramaturg či režisér v jeho ponímaní nemali byť fachidioti s klapkami na očiach, ale široko rozhľadení ľudia s vedomím historických súvislostí, schopní premýšľať o smerovaní spoločnosti.  Mali byť nezávislí, no zároveň by si mali uvedomovať, že ich práca ovplyvňuje spoločnosť, že sloboda je zaťažená zodpovednosťou. Milan Čorba mal svojich študentov rád a oni mali radi jeho. Myslím, že vďaka intenzívnemu kontaktu s mladými ľuďmi prekročil hranicu času a nazrel do budúcnosti.“
Film sa dostáva do kín 30. apríla a pozrieť by si ho mala ísť nielen generácia budúcich kostýmových výtvarníkov, ale všetci tí, ktorým slovenská kultúra nie je ľahostajná.
Hrajú:
Emília Vášáryová, Jaroslav Čorba, Milan Lasica,  Martin Huba, Marián Labuda, Ján Kocman, Vladimír Strnisko, Dušan Trančík, Vido Horňák,  Viliam Gruska, Dušan Hanák, Juraj Jakubisko, Jiří Menzel, Miloslav Luther a ďalší.

Vstupné: 3,- €


0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava