10 tipov 10. ročníka Medzinárodného filmového festivalu Cinematik

  • Kultúra a spoločnosť
  • 9. septembra 2015, 10:07
  • Autor:pr

Dievčenská banda / Bande de filles


Réžia: Céline Sciamma
Šestnásťročná hrdinka Marieme žije na predmestí Paríža a čelí zlej situácii v rodine aj problémom v škole. Potom, ako stretne skupinku troch nezávislých dievčat, začína nový život – zmení si meno, šatník, odíde zo školy, pridá sa ku gangu a dúfa, že to je cesta k slobode. Klasická téma dospievania, revolty a snahy uniknúť vopred určenému osudu je podaná sviežo a tešiť sa môžete na výbornú kameru, strih aj soundtrack.



Hlupák

Hlupák / Durak


Réžia: Jurij Bykov
Boj jednotlivca voči systému. Hlavným hrdinom snímky zasadenej do bezútešnej ruskej reality je inštalatér Dima. Keď pri jednej z opráv zistí, že starému paneláku hrozí bezprostredné zrútenie, snaží sa konať a získať súhlas magistráte na evakuáciu chudobných obyvateľov. Vyberie sa za starostom, no uvedomí si, že veci nie sú take čisté, ako by mali byť.



Homár

Homár / The Lobster


Réžia: Jorgos Lanthimos
Jeden z najtalentovanejších európskych režisérov Jorgos Lanthimos rozpráva vo svojom najnovšom filme príbeh o dystopickej blízkej budúcnosti, kde sú podľa zákona Mesta všetci single obyvatelia zatýkaní a deportovaní do Hotela. Tam si musia nájsť do 45 dní životného partnera, inak ich premenia na zviera a vypustia do Lesa.
Originálna orwellovská antiutópia, ktorá je spojením thrilleru, romantického filmu a sci-fi, vyhrala Cenu poroty na festivale v Cannes.



Malý Quinquin

Malý Quinquin / P’tit Quinquin


Réžia: Bruno Dumont
Šialené a fraškovité policajné vyšetrovanie je zamerané na bizarné zločiny na predmestí mestečka v severnom Francúzsku, v ktorom sa usídlil diabol, a na bandu darebákov, vedených malým Quinquinom a jeho milovanou Eve.
Ak máte chuť na záhadný a zároveň odľahčený detektívny príbeh so svojráznym humorom, Malý Quinquin je správnou voľbou.




Realita

Realita / Réalité


Réžia: Quentin Dupieux
Zábavná a nepredvídateľná hra so skutočnosťou, snom a fikciou v réžii francúzskeho režiséra, scenáristu, kameramana a hudobníka Quentina Dupieuxa, ktorého staršie tituly Rubber či Wrong Cops ponúkajú isté náznaky netradičného filmového zážitku.
Hlavný hrdina, televízny kameraman Jason, sníva o tom, že raz nakrúti horor. Známy producent „zvláštnych” filmov Bob mu sľúbi finančnú podporu, avšak má podmienku. Jasonovi dá 48 hodín na to, aby nahral najdokonalejší výkrik hrôzy v dejinách filmu. Ak sa mu to podarí, môže nakrútiť svoj príšerný scenár. A v tom sa objaví zvláštna videokazeta, vypadnutá z útrob mŕtveho zvieraťa. Čo je však na nej?

Mami!

Mami! / Mommy


Réžia: Xavier Dolan
Doteraz najvyspelejší a emóciami nabitý film kanadského režiséra medzinárodne úspešných filmov (o.i. Imaginárne lásky), najnovší počin len 25-ročného Xaviera Dolana, mal svetovú premiéru v súťaži festivalu v Cannes (2014). Divákov uchvátili brilantné herecké výkony hlavných protagonistov, originálna hra s formátom obrazu, podčiarkujúca originalitu a kreativitu vôbec najmladšieho účastníka súťaže. Po projekcii v Cannes zožal film vyše päťminútový potlesk.
Xavier Dolan prichádza s filmom Mami!, dojímajúcom a nadchýnajúcim široké publikum. Prináša príbeh dospievajúceho Steva s diagnózou ADHD (porucha pozornosti, spojená s hyperaktivitou) a jeho mamy Diane, aj napriek odporúčaniam odborníkov trvajúcej na tom, že sa o syna postará sama a dokážu zvládnuť aj školu. Vydajú sa na cestu, kde sa prchavé okamihy šťastia a spokojnosti rýchlo menia na výbuchy násilia a beznádeje. Hore a dolu, tak, ako to už v živote býva.

Timbuktu

Timbuktu / Timbuktu


Réžia: Abderrahmane Sissako Timbuktu – ulice sú prázdne, susedia sa nestretávajú, dokonca je zakázané fajčiť. Neďaleko mesta ovládaného skupinou islamských fundamentalistov žije pokojne v dunách muž menom Kidane s manželkou a deťmi. Ich život je narušený v okamihu, keď Kidane omylom zabije rybára a musí čeliť novým pravidlám. Film je voľne inšpirovaný skutočnou udalosťou, keď v roku 2012 došlo k ukameňovaniu muža a ženy preto, že spolu žili a mali deti bez sobáša. Drámu s veľkým ohlasom uviedli na MFF Cannes.



Soľ zeme

Soľ zeme / The Salt of the Earth


Réžia: Wim Wenders, Juliano Ribeiro Salgado
Ak nepoznáte tvorbu fotografa Sebastiãa Salgada, mali by ste to určite napraviť. Posledných štyridsať rokov cestuje naprieč kontinentmi po stopách stále sa meniaceho ľudstva. Bol svedkom najdôležitejších udalostí našej súčasnej histórie: medzinárodné konflikty, hlad, hromadný exodus…
Jeho život a prácu vám priblíži tento vizuálne podmanivý dokumentárny film.




Láska

Láska / Love


Réžia: Gaspar Noé
Sexuálna melodráma o chlapcovi a dievčati a ďalšom dievčati. Príbeh o láske, ktorý oslavuje sex. Film budí búrlivé reakcie. Lásku vo všetkých jej podobách ukazuje sexuálne explicitný a kontroverzný titul argentínskeho provokatéra Gaspara Noého (Zvrátený, Vojdi do prázdna). Špeciálne uvedenie mal na tohtoročnom MFF Cannes, kde získal nomináciu na ocenenie Queer Palm.

V pivnici

V pivnici / Im Keller


Réžia: Ulrich Seidl
Provokatér Ulrich Seidl rád búra hranice a strieľa do vlastných radov. Vo svojom najnovšom filme ponúka štylizovaný náhľad do privátnej sféry niekoľkých Rakúšanov, ktorí sa vo vnútri starostlivo udržiavaných pivníc venujú bizarným potrebám, koníčkom, vášňam a obsesiám. V precízne komponovaných symetrických záberoch sa tu stretávajú lacné mužské fóriky a drahý nábytok, dychovka a operné árie, biče a bábiky, sexualita a sadizmus, nacistické relikvie a fitness.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava