Všetko, čo vidíme, je minulosť

  • Kultúra a spoločnosť / Podujatia
  • 1. decembra 2015, 15:53
  • Autor:am

Kvalitne vzdelaná časť národa si pri prečítaní rovnice E = mc² ihneď predstaví Einsteinovu teóriu relativity. Vo štvrtok 26. novembra ju predviedli herci z brnianskeho HaDivadla v priestoroch Elektrárne Piešťany netradičnou divadelnou formou.

Otec predstavenia, režisér Jiří Havelka, rozdelil hru do dvoch častí. V prvej sa diváci z názorných príkladov a písaných údajov na tabuli dozvedeli, ako teória relativity funguje. Doplnené humornými dialógmi sa i fyzikálne záležitosti zrazu zdali malinou, návštevníci sa usilovne zapájali a preukázali i znalosti údajov o rýchlosti svetla. A tak po dôkladnom vysvetlení a zopakovaní problematiky mohli protagonisti plynule prejsť k druhej časti. V nej na príklade vlaku a jeho príchodov a odchodov zo stanice ukázali všetko, o čom v prvej polovici prednášali.

„Už pred rokom pri otváraní Elektrárne sme vedeli, že tu chceme okrem vzdelávania robiť aj kultúru, divadlo a koncerty. A toto predstavenie je ideálnym prepojením. Keďže je nonstop vypredané, takmer rok sme naň museli čakať,“ povedal event manažér Mirec Babjak.

Hra mala v Piešťanoch 100. reprízu. „Naše druhé najstaršie predstavenie ponúkame už sedem rokov a diváci stále chodia,“ skonštatoval hlavný herec Cyril Drozda. V Piešťanoch ich publikum na záver dvakrát privolalo potleskom. „Hrá sa mi skvele napriek trochu technickému problému,“ uviedol herec. Naučiť sa texty k náročnej hre je pre protagonistu výzvou. „Trvalo to dlho a musel som sa ich nadrviť skutočne naspamäť, pretože na to nemám hlavu ani znalosti,“ prezradil C. Drozda. Inscenácia rovnako obohacuje divákov i jej predstaviteľov. „Dokážem si pod vyslovenými pojmami predstaviť konkrétne veci. Neviem, či sú správne, ale aj tie som predtým ovládal menej,“ dodal s humorom herec.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 49, ktoré je v predaji od 1. decembra.


0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel