Študenti si počas maturít vychutnávali kultúru

  • Kultúra a spoločnosť / Podujatia
  • 22. marca 2017, 13:35
  • Autor:(am)/FB Všade dobre

Kým si ich spolužiaci namáhali mozgy pri písomných maturitách zo slovenčiny, študenti Hotelovej akadémie Ľudovíta Wintera v Piešťanoch si vychutnávali divadelné predstavenie. V utorok 14. marca im svoje umenie prišla predviesť trojica známych hercov Zuzana Tlučková, Pavol Topoľský a Rasťo Piško.

„Rodina by mala byť základ a rodinný krb je vždy ten, ktorý pohladí aj pokarhá, a vždy by sme sa tam mali vracať a nachádzať zázemie. Keď to ľudia majú, je to veľké šťastie, a nie je pritom podstatné, či sme dospelí, deti alebo študenti,“ uviedla Edita Bjeloševičová, riaditeľka Domu umenia.

Na základe tejto myšlienky doň Hotelová akadémia Ľ. Wintera pozvala Z. Tlučkovú, P. Topoľského a R. Piška, aby odohrali svoje predstavenie Všade dobre. „Auditórium teda tvorili študenti hotelovej akadémie, ale pridali sa k nim aj žiaci vyšších ročníkov základných škôl mimo Piešťan. Diváci si pritom uvedomovali hodnotu medziľudských vzťahov,“ povedala riaditeľka. Náramne sa pritom na vtipných momentoch zabávali a na záver odmenili hercov búrlivými ováciami. „Myslím si, že aj herci si vážili možnosť vystupovať v Piešťanoch,“ skonštatovala E. Bjeloševičová, pričom prezradila, že umelci boli veľmi milí a príjemní.

Príbeh pojednával o Grétke a Gustovi, manželskom páre, ktorý sa ocitne na ulici a zo zúfalej situácie nevie nájsť východisko. Preto sa rozhodnú pre dobrovoľný odchod z tohto sveta. Našťastie sa im to nepodarí, a tak sú nútení popasovať sa s novou životnou situáciou. V snahe prežiť sú ochotní žobrať, vtierať sa na rôzne spoločenské akcie, ba dokonca vyskúšať najstaršie remeslo.

Keďže sú obaja dosť naivní, pomáha im „skúsený“ bezdomovec Zemák. Pomaly, ale isto sa obaja prispôsobujú životu na ulici a to, čo sa im zo začiatku zdalo ako katastrofa, ich teraz teší. Uvedomujú si, že získali slobodu a nezávislosť, a že prežiť sa dá takmer všade, pokiaľ je pri vás niekto, komu na vás záleží. A tak v závere hry, keď sa pri nich objaví starosta a ponúkne im v rámci svojej predvolebnej kampane byt, manželia zareagujú prekvapivo.

Táto tragikomédia je analýzou medziľudských vzťahov, spolunažívania, ale i zrkadlom dnešného hektického a často povrchného života. Predstavenie sa končí symbolicky na Vianoce a nezáleží na tom, či je človek v paláci alebo na ulici. Veď všade dobre, pokým je rodina spolu.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 11, ktoré je v predaji od 21. marca.


0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín