Štefan Banič i Pola Negri v Piešťanoch

  • Kultúra a spoločnosť / Podujatia
  • 7. apríla 2017, 13:58
  • Autor:am

Divadlo Hlavina z Radošiny sa v Piešťanoch opäť postaralo o kultúrny zážitok. V piatok 31. marca sa na pódiu Domu umenia predviedli herci s ďalším titulom z dielne maestra Stanislava Štepku, tentoraz s názvom Loď svet. Umelcom sa opäť raz podarilo rozosmiať divácku základňu, za čo im publikum poďakovala dlhým standing ovation.

Na palube Lode svet sa stretli zaujímavé osobnosti zo začiatku dvadsiateho storočia – herečka Pola Negri, cisár František Ferdinand, ruská grófka Nataša, slovenský vynálezca Štefan Banič, pri kormidle stojaci kapitán a jeho svojská sestra Alica. Do Ameriky táto zaujímavá spoločnosť viezla nielen svoju batožinu, ale aj plány, sny a hriechy.

Za stvárnením týchto postáv stáli herci z Divadla Hlavina. „Piešťany sú pre nás vždy výnimočné, nakoľko po Radošine ide o druhé miesto, kam sa veľmi tešíme. Sú tu veľmi chápaví diváci,“ prezradil pocity po predstavení Matej Močko, ktorý stvárnil hlavnú postavu Š. Baniča. Herci vraj vnímajú rozdiel medzi mestským publikom a obecným. Odlišný je podľa neho i divácky humor. „Človek prichádza s tým, že sú overené miesta, kde by sa publikum malo zasmiať. No reakcie sú rozdielne. Ľudia v dedinkách sa smejú na úplne iných pasážach ako v mestách. Je potom akýmsi dobrodružstvom to očakávanie, ktorá scéna vyjde a bude smiešna,“ zamyslel sa herec, podľa ktorého sú vraj isté scény, kde sa zasmejú úplne všetci.

Do kúpeľného mesta dorazili herci ako veľmi dobrý kolektív. „Som v súbore už siedmy rok a musím povedať, že skutočne sme si povahovo aj humorom sadli. Nedávno k nám prišli nové mladé dievčatá, ktoré sa dobre začlenili, taktiež máme stabilných členov a veľmi zlatú šéfku Máriu Escherovú. To je potom radosť hrať v takom súbore,“ porozprával M. Močko.

Hra Loď svet priniesla do Piešťan veľa zábavy. „Dôležitou myšlienkou hry je, že človek by nemal zabúdať, odkiaľ pochádza, a mal by byť hrdý, že je Slovák. Niesť v sebe aj čosi zo svojho domova,“ uviedol M. Močko. „Okrem zábavy si však ľudia môžu odniesť aj ponaučenie. Treba snívať, svoje sny si plniť a spraviť preto všetko,“ skonštatoval herec, ktorý sa týmto mottom aj riadi. So svojou postavou vynálezcu padáku Š. Baniča sa zžíval počas minulého leta. „Nacvičujeme každé leto intenzívne asi mesiac. Potom to dolaďujeme až do Vianoc, keď je premiéra. Čo sa týka mojej postavy, pán Štepka vniesol svetlo do toho, akým smerom sa mám uberať. On je hlavnou inšpiráciou,“ prezradil herec. Práca s ním je vraj veľký zážitok a súbor Hlavina občas príde podporiť aj na vystúpenia. „Veľmi sa tešíme, keď príde, no máme väčšiu nervozitu. Sme však radi, keď nám potom povie, kde máme slabé miesta, čo by sme mohli zlepšiť,“ dodal M. Močko. Verní diváci sa okrem doterajšieho širokého repertoáru určite môžu tešiť aj na nový titul, ktorý bude opäť z dielne S. Štepku.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 13, ktoré je v predaji od 4. apríla.


0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava