November v Dome umenia

  • Kultúra a spoločnosť / Podujatia
  • 31. októbra 2016, 19:19
  • Autor:ts DU

Piešťanské rendezvous v novembri pokračuje v Dome umenia výstavou tvorby výtvarníka z českej Vysočiny Jana Svobodu “Hledání” – malba a socha, výstave fotografií Karol Kállay “Franz Kafka a Praha“, kultovému predstaveniu Jaroslava Dušeka a jeho priateľov – Štyri dohody, stretnutiu s literárnou tvorbou Juraja Šajmoviča, benefičnému koncertu
Rebeccin krok vpred III, Bolek Polívka trochu inak…, premiérovému koncertu veľkej adventnej tour Vianočné hviezdy 2016.

Piatok 4. 11. o 19.00 h


JAROSLAV DUŠEK v monodráme
Don Miguel Ruiz:

ŠTYRI DOHODY
Predstavenie vychádza z knihy Dona M. Ruize predstavuje toltécku múdrosť. Jaroslav Dušek vedie monológ a vysvetľuje nám postupne všetky štyri dohody z tejto knihy.
V Štyroch dohodách odhaľuje toltécky šaman Don Miguel Ruiz zdroj obmedzujúcich názorov, ktoré pripravujú o radosť a vedú k zbytočnému utrpeniu. Štyri dohody založené na starej toltéckej múdrosti ponúkajú silný kód správania, ktorý dokáže rýchlo premeniť náš život na nový zážitok slobody, naozajstného šťastia a lásky.
Neprehrešujte sa slovom, neberte si nič osobne, nevytvárajte si žiadne domnienky, robte všetko, ako najlepšie dokážete.
Štyri dohody je divadelné predstavenie, ktoré vás uistí v tom, že vy nie ste tí zlí, ale systém sa vás neustále snaží pretvoriť podľa svojich neľudských predstáv. Kto sa bojí prísť o svoje ego, bude z tohoto predstavenia odchádzať skôr rozladený až naštvaný. Kto si však uvedomí pravdu Duškových slov, bude z divadla vychádzať príjemne naladený a s pocitom, že je iba na nás, či chceme byť šťastní a slobodní.
V hlavnej role tohto divadelného predstavenia je Jaroslav Dušek.

Vstupné: 16 €


Utorok 8. 11. o 19.00 h


Narodeninový GALAKONCERT
HANA ZAGOROVÁ

Petr Rezek, BOOM!
BAND Jiřího Dvořáka
Jedna z najväčších hviezd česko-slovenskej hudobnej scény, príde v novembri pri príležitosti jej významného životného jubilea na Slovensko a poteší svojich priaznivcov narodeninovým galakoncertom, v ktorom odznejú jej najväčšie hity.
Narodila sa v Petřkoviciach pri Ostrave. V roku 1963 sa, na podnet svojho otca, zúčastnila speváckej súťaže Hľadáme nové talenty, kde získala prvé miesto. Zaujala natoľko, že s ňou okamžite nadviazal pravidelnú spoluprácu Ostravský rozhlasový orchester i vtedy populárna skupina Flamingo. V rokoch 1964 – 1968 študovala herectvo na JAMU v Brne. Po absolventskom predstavení Vančurovej tragikomédie Jozefína, kde hrala hlavnú úlohu, a ktoré vysielala i televízia, dostala ponuky hneď z viacerých pražských divadiel. Rastúce spevácke úspechy (5. miesto v Zlatom sláviku v roku 1968) a prvý veľký hit Honey ju však utvrdili v tom, že jej osudom je spev.
Presťahovala sa do Prahy, hosťovala v rôznych orchestroch a hudobných skupinách a vystupovala v divadle Semafor ako Bludička v známej Suchého Kytici (1972 – 1974). Pre Hanu Zagorovú bolo rozhodujúce stretnutie s gitaristom Karlom Vágnerom, ktorý jej koncom roka 1972 zostavil vlastnú hudobnú skupinu a sám ju viedol. Zároveň bol autorom mnohých jej piesní, aranžérom, producentom, manažérom – a autorom najznámejšej prezývky Hany Zagorovej “Písnička”. Spolu s ním dosiahla tiež najväčšie profesionálne úspechy, ktoré jej priniesli Zlatých slávikov (1977 – 1985) i účasť na mnohých zahraničných festivaloch. Už v roku 1983 získala Zlatú platňu Supraphonu za vyše milión predaných CD.
Hoci sú piesne Hany Zagorovej hudobne a žánrovo veľmi pestré, najtypickejší pre ňu zostáva tzv. beatový šansón. Práve v ňom dokázala najlepšie zužitkovať svoje herecké školenie, cit pre obsah a jedinečnú atmosféru každej piesne (Tanečnice, Maluj zas obrázky, Usnul nám, spí, Kdyby se vrátil čas). K niektorým si navyše písala texty sama.

Vstupné: 25 €



Piatok 11. 11. o 19.00 h


LE ORCHESTROHA
Štátny komorný orchester Žilina
Slavo Solovic – dirigent, aranžér
SENDREIOVCI – rómska kapela
ČERCHEŇORA – rómsky detský zbor
Koncert Sendreiovci Le Orchestroha
Projekt Sendreiovci le Orchestroha z dielne Asociácie pre kultúru, vzdelávanie a komunikáciu (ACEC) vznikol v nadväznosti na myšlienku ocenenia Roma Spirit, s cieľom upriamiť pozornosť jednotlivcov a médií na dôležitosť uznania prirodzenej dôstojnosti a rovných a neodňateľných práv všetkých ľudí bez ohľadu na ich národnosť či etnickú príslušnosť.
Spojenie živelnosti rómskeho folklóru a nekompromisnosti a dôslednosti vážnej hudby, spracovaním vybraných skladieb rómskeho folklóru do orchestrálnej podoby je unikátnym počinom nielen doma ale aj v zahraničí. Spojenie takmer 60 muzikantov na jednom pódiu je absolútne jedinečným hudobným zážitkom. Projekt sa prvýkrát predstavil v lete na najväčšom slovenskom hudobnom festivale Pohoda 2015, kde si získal veľkú priazeň a odozvu publika.
Účinkujúci:
SENDREIOVCI
sú skupina, ktorá vznikla v roku 1997 a odvtedy účinkovala na množstve festivalov a koncertov na Slovensku aj v zahraničí. Hudobníci okolo Vlada Sendreia sa snažia zachovať pôvodnú Rómsku pieseň pre nasledujúce generácie, šíriť a propagovať rómsky folklór aj medzi majoritnú spoločnosť. Skupina je aj doprovodnou kapelou známeho Rómskeho tanečného súboru Romani Luluďi z Kokavy nad Rimavicou. Kokavčania sa aktívne zapájajú do práce kultúrno – výchovného občianskeho združenia Láčho Drom a z ich dielne už vyšlo množstvo projektov na zachovanie Rómskej kultúrnej tradície. K významným počinom kapely patria vstúpenia v Carnegie hall a spolupráca na hudbe k holywoodskemu filmu Sherlock Holmes. Sendreiovci zloženie: kontrabas, husle, klarinet, harmonika, cimbál a  dva  vokály (mužský a ženský).
SLAVOMÍR SOLOVIC, dirigent
je hudobný skladateľ, producent, režisér a aranžér. Ako producent spolupracoval s mnohými slovenskými a českými hudobníkmi (Richard Müller, Kryštof, Zdenka Predná, Iva Fruhlingová atď.). Pravidelne spolupracuje so slovenskými i českými divadelnými scénami ako napríklad Slovenské národné divadlo, Astorka, Hadivadlo Brno, Národné divadlo Brno, Divadlo A. Bagara v Nitre, divadlo Aréna, Štúdio L+S, Slovenské komorné divadlo atď. Je autorom hudby k filmom Ondreja Rudavského, k seriálom Mesto tieňov, Ako som prežil, Kriminálka Anděl, k filmom Bratislava Film, Ticho, Pôvod sveta atď. Podieľal sa na hudobnej réžii slovenskej verzie filmov z dielne Disney a Pixar. Od roku 2000 vytvoril v tandeme Solovic-Klimáček päť opier – Cirostratus (Opera v boeingu);  Hippocampus (2004; finalista projektu Genesis Opera Project nadácie Genesis v Londýne; suita z tejto opery bola tiež uvedená na Biennale Musica di Venezia v Benátkach a libreto z opery bolo uvádzané ako divadelná hra v divadle GUnaGU), Aaron Black, Alica.
ČERCHEŇORA
je alternatívny program vzdelávania pre deti zo sociálne znevýhodneného prostredia. Iniciovaný Asociáciou pre kultúru, vzdelávanie a komunikáciu (ACEC), vznikol v roku 2005 pod názvom Fond na vzdelávanie mladých rómskych umelcov (YRAEF) s cieľom zabezpečenia pravidelného hudobného vzdelávania deťom zo sociálne znevýhodneného prostredia. Vzhľadom k pozitívnym výsledkom bolo zámerom pokračovať v jeho realizácii. Jeho praktickým dôkazom úspešnosti a udržateľnosti je kontinuálna systematická práca s deťmi a vznik rovnomenného detského vokálneho zboru. Okrem pravidelnej systematickej výučby deti absolvovali workshop v spolupráci s Univerzitou vo Wisconsine, nahrali a vydali CD Čercheňora, vystúpili na desiatkach podujatí a festivalov v sprievode rómskych aj nerómskych umelcov a hudobníkov (Ida Kelarová, Dan Bárta, Sendreiovci, Anton Popovič, Ján Kuric, Peter Lipa a iní). Počas ostatných rokov absolvovalo vzdelávanie viac ako 300 detí, 37 detí pokračovalo v štúdiu na stredných školách. V súčasnosti navštevuje odbornú prípravu 62 detí. Desiatky detí pokračujú na stredných školách a sú príkladom pre ostatných rómskych žiakov a ich úsilie sa stretáva s pozitívnym ohlasom u širokej verejnosti.
ŠTÁTNY KOMORNÝ ORCHESTER ŽILINA
v zahraničí používa oficiálny názov Slovak Sinfonietta) vznikol roku 1974 ako jediný orchester “mozartovského typu” na Slovensku. Odvtedy si získal významné postavenie nielen na Slovensku a v Čechách, ale v krátkom čase sa mu podarilo dosiahnuť vynikajúce renomé aj v zahraničí. Roku 1977 získal orchester medzinárodné uznanie, keď sa stal festivalovým orchestrom Salzburger Festspiele. Zakrátko dostal pozvanie na Pražskú jar a potom nasledovali úspešné koncerty na mnohých festivaloch v celej Európe. Orchester uskutočnil už takmer 3000 koncertov takmer vo všetkých štátoch Európy, v Tunise, Turecku, Arménsku, Číne, štyrikrát v Japonsku, dvakrát v USA, dvakrát v Kanade, Južnej Kórei a ako prvý slovenský orchester na juhoamerickom kontinente v Brazílii. V rokoch 2011 až 2016 ŠKO uskutočnil niekoľko koncertných turné  s vokálnou skupinou Il Divo vo veľkých európskych metropolách – Bratislave, Prahe, Berlíne, Hamburgu, Frankfurte, Lipsku, Mníchove, Viedni, Salzburgu, Zürichu, Ženeve, Barcelone, Madride, Lisabone, Lodži, Gdansku, Budapešti, Záhrebe, Ľubľane, Belehrade, Amsterdame, Helsinkách, Malmő, Bruseli a i.,  kde si ich spolu vypočulo takmer 450 tisíc poslucháčov.
Producent:
Asociácia pre kultúru, vzdelávanie a komunikáciu (ACEC) je mimovládna organizácia, ktorá už od roku 1999 uskutočňuje projekty orientované na podporu medzinárodnej kultúrnej výmeny, upevňovanie a zlepšovanie komunikácie, medziľudských vzťahov, sociálnu oblasť a vzdelávanie.
Projekty ACEC uskutočňujeme v mnohých mestách po celom svete – v New Yorku, vo Washingtone, D.C., v Betleheme, Berlíne, vo Varšave, v Bruseli, Paríži, Belehrade, vo Viedni, v Constanzi, Ulmerfelde, Tournai, Prahe, Brne, Sarajeve, Minsku, vo Vitebsku a, samozrejme, aj v Bratislave, Košiciach a ďalších mestách na Slovensku.
Viaceré z projektov, ako napr. Mesiac slovenskej kultúry v New Yorku, Sme na jednej lodi, Vitaj porozumenie, Urobme TO!, Nezakrývajme si oči, Slovenská sezóna vo Varšave, Biely pozdrav pre Bielorusko, Slovensko – Európa v malom, V4 mojimi očami, Zdravé komunity a Roma Spirit, zarezonovali  na Slovensku aj v krajinách realizácie svoju myšlienkou, rozsahom a kvalitou.

Vstupné: 12 €



Nedeľa 13. 11. o 17.00 h


Rebeccin krok vpred III
Benefičný koncert
Celeste Buckingham, Matěj Vávra, Juraj "Ďuri" Hnilica, Vrbovskí Víťazi, Itcho Pčelár a Jamestown…
Program moderujú: Dominika Dadíková a Roman Juraško
Rebecca sa narodila s detskou mozgovou obrnou. Prognózy lekárov boli veľmi zlé.  Rebecckina mamina však bojuje a robí všetko preto, aby … aby  jej malá zlatovláska, ktorá túži byť baletkou, urobila svoje prvé kroky.
Absolvovali množstvo hodín cvičenia a rehabilitácií od prvých chvíľ, od ktorých sa začala Rebečka usmievať na svet. Prišla o detstvo, napriek tomu je slniečkom pre svoje okolie.
A práve jej okolie – rodina a priatelia chcú pomôcť pretože vedia, že všetky rehabilitácie sú finančne veľmi náročné. Výťažok z benefičného koncertu bude použitý na Rebeccinu liečbu v Adeli medical center Piešťany.

Vstupné: 10 €



Pondelok 14. 11. o 17.00 h

Galéria


Slávnostné stretnutie s literárnou tvorbou Juraja Šajmoviča, významného kameramana, fotografa a maliara
Juraj Šajmovič, kameraman, fotograf a maliar 
Raj nie je len na nebesiach a Peklo nie je len pod zemou – kniha memoárov
Kniha mapuje jeho detstvo  a osudy jeho židovskej rodiny v predvojnových a vojnových časoch.

Utorok 15. 11.


Bolek Polívka trochu inak…
10.00 h

Predstavenie pre študentov


Divadlo Klauniky Brno:
DON QUIJOTE DE LA ANCHA
Didaktická klaunikyáda na motívy románu Miguela Servantesa Savedru uchopená podľa vzoru Jána Amosa Komenského.
Réžia: Boleslav Polívka

Vstupné: 2 €     


17.30 h
Výstava obrazov a karikatúr  
Výtvarné diela inšpirované fenoménom Polívka
18.00 h

Film  

DOMÁCÍ PÉČE
Réžia: Slávka Horáka
Hrajú: Alena Mihulová, Bolek Polívka, Zuzana Kronerová…
Tragikomédia ČR-2015, česká verzia, MP 12, 90 min.

Vstup voľný

Streda 16. 11. o 19.00 h


Umelecký súbor LÚČNICA
REPREZENTAČNÝ PROGRAM

Výber najúspešnejších programov reprezentujúcich najcharakteristickejšie folklórne oblasti Slovenska.
Choreografia a réžia: Prof. Štefan Nosáľ
Účinkuje tanečný súbor, orchester a spevácka skupina Umeleckého súboru Lúčnica.

Vstupné: 14 €

Pondelok 21. 11. o 11.00 h


Predstavenie pre študentov
Divadlo J. Palárika Trnava

Ján Palárik:

ZMIERENIE alebo Dobrodružstvo pri obžinkoch


Trojdejstvová veselohra je osnovaná na dobrodružstve predstieranej identity, takmer ako v naivnej mydlovej opere. Vítanie mladého baróna Ľudovíta Kostrovického, potencionálneho ženícha sa deje vo výraznom erotickom napätí. Mladý barón si vymení rolu so svojim priateľom a predstiera, že je inžinier. Miluša spolu s grófkou vymyslia na mladých „žrebcov“ podobný úskok. Grófka je na obžinkovej slávnosti dievčaťom z ľudu a Miluša hrá rolu národne uvedomelej grófky. Falošná identita je v hre zdrojom viacerých komických výstupov a niekedy aj dobrodružných ľúbostných avantúr, ktoré napriek zdanlivo neriešiteľným konfliktom spejú k zmiereniu, ba až nezadržateľnému happyendu.
Réžia: Ján Sládeček
Účinkujú členovia divadelného súboru.

Vstupné: 5 €


Utorok 22. 11. o 19.00 h


Predstavenie  22.11.2016 o 19.00 hodine Vianočné hviezdy 2016 je zrušené.

Vstupenky zakúpené v DOME UMENIA prosíme vrátiť do pokladne.

Vstupenky zakúpené cez www.ticketportal.sk
je potrebné vrátiť na predajných miestach kde boli zakúpené.

Vstupné: 21 €

Streda 30. 11. o 19.00 h


Studio DVA – činohra
Michele Riml:
SEX PRO POKROČILÉ

Ako získať návod na oživenie dlhoročného manželstva? Je riešením vzrušujúci víkend v hoteli a príručka  „Sex pro pokročilé“? Jindřich a Alice boli kedysi šťastný pár, ale 25 rokov manželstva zanechalo svoje stopy. Vášeň je preč. Dostane ich láska ešte šancu? Provokovanie, veselé akty zúfalstva a objavovanie pravdy viac než erotogénnych zón nadchlo divákov  tejto kanadské komédie po celom svete. Sex pro pokročilé nemusí byť nevyhnutne pokročilý sex, ale pre záchranu vzťahu môže znamenať omnoho viac …
Karel Roden & Jana Krausová – geniálna komédia s hviezdnym obsadením.

Vstupné: 20/22 €


VÝSTAVY:


3.-30. 11.  
JAN SVOBODA „Hledání"

maľba a socha
Výtvarníka z českej Vysočiny predstavuje slovenskému publiku galéria Atelier Hlavina.

Vernisáž: 3. 11. o 17.00 h



10. 11. – 15. 12.  
Výstava fotografií
KAROL KÁLLAY

„Franz Kafka a Praha“

Vernisáž: 10. 11. o 17.00 h


Stála expozícia


Foyer, 2. poschodie
Akademický maliar Jozef Bubák
SYMFÓNIA O ČLOVEKU

Maľba – akryl

Stála expozícia
Prízemie DU
GALÉRIA Alojz Majerník

Výstavy sú otvorené
utorok – piatok: 14.00 – 17.00
sobota – nedeľa: 14.00 – 18.00
pondelok – zatvorené


0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín