Na doskách Domu umenia sa predstavia herci z Dobrety

  • Kultúra a spoločnosť / Podujatia
  • 19. apríla 2016, 14:06
  • Autor:am

Osud zbojníka Juraja Jánošíka už zaujal mnohých tvorcov, vlastnú verziu príbehu vytvoril i Ľubomír Feldek. Práve s adaptáciou hry Z dreva vyrezané alebo Jánošík podľa Vivaldiho sa v piatok 22. apríla o 19.00 h predstavia na doskách Domu umenia Piešťany herci z drahovského Divadla Dobreta. Diváci sa majú na čo tešiť.

Nápad stvárniť predstavenie vznikol pred dvomi rokmi. „Titul sme vybrali v čase príprav na Eurofestival Odysea Mysle v Liptovskom Mikuláši. Tam mal premiéru prológ aj epilóg z hry. Nakoniec padlo rozhodnutie, že neostaneme len pri týchto častiach, ale naštudujeme ju celú,“ zaspomínala si na začiatky Blanka Kollárová, režisérka, dramaturgička a scenáristka predstavenia. Hercov výber uspokojil, mali k dispozícii aj fantastickú hudbu. „Historická hra je veľmi špecifická, ak človek dobre počúva texty aj nadčasová,“ dodala režisérka.

Feldekova verzia života a smrti Jánošíka neuberá legende na veľkosti, mladej sile a bystrosti. Zato vraj ľudia v jeho okolí sú pokrivení a svet obrátený. Hlúposť, ale aj ľstivosť, malicherné zhrabúvanie majetku a veľkorysé klamstvá sa prelievajú z cisárskej Viedne na slovenský Liptov. Osobné záujmy a slepé vykonávanie príkazov nakoniec rozhodnú o poprave Jánošíka aj Uhorčíka.

Divákov čakajú nielen skvelé herecké výkony. „V predstavení nájdu humor, úžasné piesne a krásne tanečné prvky autentického folklóru zasadené do nie úplne tradičnej hudby,“ prezradila B. Kollárová. Po Šurančanoch, Pezinčanoch, Veľkoorvišťancoch či Seničanoch sa predstavenia dočkajú i Piešťanci v Dome umenia. „Konečne budeme mať krásne originálne javisko,“ dodala režisérka.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava