Ľ. Feldek odporúča vidieť ochotníkov z Drahoviec aj profesionálom

  • Kultúra a spoločnosť / Podujatia
  • 17. marca 2016, 20:09
  • Autor:Viera Dusíková

Slovo dalo slovo a Blanka Kollárová, niekdajšia šéfka piešťanského Orbis klubu, milovníčka divadla a improvizácie, sa šťastným riadením osudu dostala do Drahoviec na pozvanie starostu Juraja Kleina. Stačil len jeden pohľad na veľkú divadelnú sálu s pekným javiskom. Možno to, ale aj nadšenie a šikovnosť Drahovčanov rozhodli, že nadišiel vhodný čas obnoviť ochotnícke divadlo. V Drahovciach funguje už takmer tri roky súbor Dobreta i Dobretka.

Jedni sú dospelí, druhí malí a už majú naštudovaných päť hier. Azda najvydarenejšie sú Mrázik a Z dreva vyrezané… alebo Jánošík podľa Vivaldiho. Ochotníci vystupovali s Vianočnou koledou, muzikálom Neberte nám princeznú a Malým princom. O rozhovor sme požiadali umeleckú šéfku B. Kollárovú.

► Divadelný súbor v Drahovciach sa zrodil z nadšenia alebo systémovo?

Prišiel na svet veľmi jednoducho. Skupina nadšencov chcela hrať divadlo. Začalo to jednoduchšími projektmi pri Centre voľného času v Drahovciach, až sme sa rozhodli založiť si vlastný divadelný súbor a odvtedy sme naštudovali a predstavili viaceré hry.

► Tvorba rekvizít, kostýmov, nácvikov, scenárov nie je pre začínajúci súbor jednoduchou záležitosťou. Kto si vtedy najviac zamakal?

Začnem od konca muzikálom Ľubomíra Feldeka Z dreva vyrezané… Vznikla na podnet hercov, chceli naštudovať nejaký ľudový kus. Veľkú chuť do obyčajnej klasiky som nemala, rada robím divadlo s pridanou hodnotou. Pri hľadaní kompromisu pátraním po dobrých textoch som sa dostala k Feldekovi. Jeho texty, či už poézia, alebo próza, ma vždy oslovili. Po prvom prečítaní neostalo nič iné, len povedať – to je ono!

► Zostali ste verní klasike, ale v trochu inej podobe.

Áno, vlk sa nasýtil aj ovca ostala celá. Po dlhom pátraní po autorovi hudby sme Egona Gnotha našli a začali spolupracovať. Hudba tiež nie je autentický folklór, ale náročné pesničky sme zvládli. Muzikál vyžadoval pomôcť aj s choreografiou. Uvedomili sme si, že potrebujeme odborníka na oblastný folklór z Terchovej a Gemera. Natrafili sme na bývalého tanečníka Železiara a vedúceho folklórneho súboru Milana Klačka. Už s nami spolupracuje stále. Šťastie sme mali aj pri hudobnom sprievode. Dostali sme tip na výborného harmonikára, Róberta Schallera z Hlohovca. Spolupracuje s nami aj na iných projektoch.

► Predstavte váš tvorivý tím.

Scénu a kulisy obyčajne navrhujem sama, realizačný tím tvoria naši šikovní herci. Postavili aj základnú scénu v Drahovciach. Na kostýmy, najmä historické, sme potrebovali výtvarníka. Našiel sa v rodine. Návrhy a realizáciu kostýmov a doplnkov vzala do rúk moja dcéra Martina Kramáriková, veď sa o ne starala aj pri predchádzajúcich hrách Vianočná koleda a Mrázik. Pri Mrázikovi sme si pomohli i zapožičaním odevov pre hlavné postavy z bratislavskej Novej scény v Bratislave a s dcérou riešili aj scénu.

► Kde všade ste už s Mrázikom či Feldekovou hrou účinkovali a kam sa ešte chystáte?

Mrázika hráme len v zime. Stihli sme premiéru na domácej scéne a jedno vystúpenie v Brestovanoch. Z dreva vyrezané… videli dvakrát diváci na našej domovskej scéne v Drahovciach. Po premiére na druhé predstavenie prišiel aj autor hry Ľ. Feldek a hudby Egon Gnoth. Ich prítomnosť zaručila neopakovateľnú atmosféru. Prihovorili sa obecenstvu a nešetrili chválou. Ľ. Feldek označil nášho Jánošíka za čisté, režijne prepracované predstavenie s výbornými hereckými výkonmi. Povedal, že sme úžasní a mnohí profesionáli si z nás môžu vziať príklad!

► Prezentovali ste sa aj na iných scénach?

Ďalšie predstavenia sme odohrali v Šuranoch, Pezinku, Chtelnici a naposledy vo Veľkom Orvišti. Pred nami je 1. apríla súťažné predstavenie na Malej scénickej žatve v Senici a 22. apríla hráme v Dome umenia v Piešťanoch.

► Dospelí ochotníci a členovia detského súboru často nacvičujú?

Dospeláci z Dobrety sa schádzajú počas prípravy hry raz týždenne, no pred premiérou nacvičujeme aj počas víkendov. Nie je to jednoduché, medzi hercami sú študenti i pracujúci, čo robí niekedy problém pri skúškových termínoch. Naviac, prichádzajú nielen Drahovčania, ale aj ľudia z Piešťan, Hornej Stredy, Leopoldova, Pezinka či z Galanty, takže zosúladiť termíny nie je jednoduché. Malá Dobretka pracuje niekedy aj viackrát týždenne. Deti okrem mňa vedie vysokoškolák Filip Čechovič a najnovšie nám do súboru pribudla aj scénická choreografka Patrícia Mikolayová. O mesiac absolvuje konzervatórium. V Drahovciach je veľa talentov, divadlo tu má tradíciu. Chvalabohu, máme veľkú podporu vedenia obce.

► Určite nespíte na vavrínoch, na akej hre pracujete?

Muzikál Smrť v ružovom pripravujeme v komornejšom obsadení. Autorom zaujímavého životného príbehu Edith Piaf s jej úžasnými piesňami je znova Ľ. Feldek. V prípravnom štádiu je činohra Stepfordské paničky.

► Mnoho ľudí by možno chcelo hrať ochotnícke divadlo, ale nevedia ako. Čo im odkážete?

Sme otvorení každému, kto má chuť, čas a zodpovednosť!

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 11, ktoré je v predaji od 15. marca.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel