K. Roden: Sex pro pokročilé môže divákom pomôcť

  • Kultúra a spoločnosť / Podujatia
  • 8. decembra 2016, 08:31
  • Autor:am

České herecké legendy Karel Roden a Jana Krausová spríjemnili večer viac než šiestim stovkám divákov v Piešťanoch. V stredu 30. novembra sa v Dome umenia predstavili s hrou nesúcou pikantný názov Sex pro pokročilé.

I keď by sa na prvý pohľad mohlo zdať, že na scéne sa budú odohrávať akési obscénnosti, opak bol pravdou. Príbeh manželov, ktorí po 25 rokoch spolužitia stratili iskru vo vzťahu, sa z komédie preplietol až do mierne dramatických, ba až smutných momentov. K. Roden spolu s J. Krausovou síce spočiatku riešili nedostatok sexu, napokon odhalili oveľa vážnejšie trhliny vo vzťahu a prichádzali na to, čo pre seba navzájom znamenajú.

Herec známy aj zo zahraničných snímok ako Hellboy, Nepriestrelný mních či Prázdniny pána Beana po dlhotrvajúcom standing ovation popísal svoj názor na spoločné vystupovanie s J. Krausovou. „Hráme spolu už dlho, spolupracuje sa mi s ňou dobre,“ zhodnotil herec. Dobre sa mu hralo aj v Piešťanoch. „Je to intímna hra, používame pri nej mikroport a mal som pocit, že je tu veľmi dobrá akustika. Bolo príjemné cítiť, že divadlo je funkčné a diváci sú naň zvyknutí,“ uviedol K. Roden. Pre Piešťanský týždeň sa zamyslel i nad emóciami šíriacimi sa v publiku: „Diváci odchádzajú povznesení. Mám hru veľmi rád, pretože si myslím, že je jedna z tých, čo môže pomôcť ľuďom, keď ju vidia. Páry sa držia za ruky, spoločne to prežívajú. Názov je pritom klamlivý, bulvárny. V podstate to o tom vôbec nie je. Skôr to je smutná, citlivá hra.“

Dom umenia spolu s jeho architektonickým spracovaním si po skončení predstavenia pochvaľovala aj J. Krausová, dokonca pozdvihla publikum v Piešťanoch nad to v hlavnom meste. „Bratislava je trochu okázalá a publikum je ľahko snobské. V takýchto divadlách sú ľudia spontánni a uvoľnení. To je veľmi fajn,“ uviedla herečka. Rovnako ako K. Roden považuje názov hry skôr za nástroj, ktorým prilákať divákov. „Sex v hre nie je až taký podstatný. Je to o odumierajúcom vzťahu, dvaja ľudia sa ho snažia vzkriesiť, no sú pritom nemotorní,“ dodala J. Krausová.

Sex pro pokročilé bol posledným predstavením 18. ročníka československého festivalu s názvom Piešťanské rendezvous. K. Roden sa vyjadril, že je veľmi pekné udržiavať vzťahy medzi obomi národmi, riaditeľka Domu umenia Edita Bjeloševičová zasa považuje predstavenie za skvelú bodku za úspešným festivalom. „Privítali sme rôznych umelcov, festivalových podôb v mesiacoch október a november bolo viac. Neodohrali sme však jedno predstavenie, čo nám bolo nesmierne ľúto, no festival je živý organizmus a divadelný život je taký. Toto nevyšlo, no všetky ostatné podujatia vyšli. Bodka za festivalom bola napokon veľkolepá,“ povedala riaditeľka. Neskrývala pritom radosť z toho, že v Piešťanoch mohli privítať také veľké herecké esá. „Poetika českých umelcov je vždy rozdielna oproti tomu, keď prichádzajú tí slovenskí. A práve o tom je to česko-moravsko-slovenské, čo sme sem priniesli pred 18 rokmi. Sme národy a kultúry, ktoré si veľmi rozumejú, a navzájom sa môžeme obohacovať,“ uzavrela E. Bjeloševičová.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 49, ktoré je v predaji od 6. decembra.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín