Jaroslav Dušek inšpiroval i zabával

  • Kultúra a spoločnosť / Podujatia
  • 11. novembra 2016, 08:16
  • Autor:am

Úspešné divadelné predstavenie Jaroslava Dušeka ako spracovanie rovnomenného románu Štyri dohody už roky vypredáva kultúrne stánky v Česku aj na Slovensku. V piatok 4. novembra si monodrámu vychutnali diváci v piešťanskom Dome umenia, tentoraz však kúpou vstupenky podporili dobrú vec.

V úvode predstavenia sa na javisku predstavil divadelný klub Arco, ktorého členovia sú ľudia s mentálnym a kombinovaným znevýhodnením. Oslovila ich práve produkcia od herca J. Dušeka, venovať by im mali výťažok z predaja vstupeniek.

Šikovní umelci v jednotlivých scénkach pripomenuli základy slušného správania, ako je pomoc a ohľaduplnosť k starším a slabším. Na záver vstupu sólistka v sprievode všetkých kolegov zaspievala pieseň Vráť mi tie hviezdy, počas celej skladby návštevníci vypredaného Domu umenia stáli na nohách a umelcov podporovali. „Začali sme pripravovať predstavenie Vianočná utópia. Máme za sebou len dva alebo tri nácviky, ale celkom dobre to ‚vypálilo‘,“ informovala Mária Vasková, sociálna pracovníčka Asociácie zväzov zdravotne postihnutých v Trenčíne, ktorá má divadelný klub na starosti. Predstavenie budú ešte rozširovať a pred najkrajšími sviatkami roku i prezentovať.

Postaviť sa na javisko je pre ľudí s postihnutím nenahraditeľný pocit. „Súbor vznikol práve preto, aby jeho členovia mohli ukázať svetu, čo dokážu, aby mohli byť týmto spôsobom užitoční pre spoločnosť. Každý môže ukázať, čo vie. Niekto pekne spieva, iný ma dobrý konferenciersky prejav, niekto rád recituje, tancuje,“ dodala M. Vasková.

Po polhodine sa spoza opony napokon ukázal J. Dušek. V úvode sa zamyslel nad tým, že predstavenie pôvodne vzniklo len na niekoľko opakovaní pre pár desiatok nadšencov, a napokon ho hrá už vyše desať rokov. Monodráma pojednáva o múdrostiach starých Toltékov. Zamýšľaním sa nad výchovou a ľudskými vzťahmi sa snaží nájsť spôsob, ako uvoľniť samého seba z pomyselnej klietky a začať naplno a hodnotne žiť. V mnohom publikum nútilo zamyslieť sa, veľa prirovnaní ich dobre pobavilo.

Predstavenie napokon divákov naviedlo na správnu cestu v hľadaní osobnej slobody uzavretím štyroch dohôd. Tie znejú jednoducho: nehrešte slovami, neberte si nič osobne, nevytvárajte si žiadne domnienky a vždy robte všetko tak, ako najlepšie dokážete.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 45, ktoré je v predaji od 8. novembra.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj