Gymnazisti po rokoch opäť oprášili Mačkin dom

  • Kultúra a spoločnosť / Podujatia
  • 10. novembra 2016, 15:23
  • Autor:vd

Študenti Gymnázia Pierra de Coubertina v Piešťanoch naštudovali pod vedením učiteľky slovenčiny Stanislava Šimovej divadelný príbeh o pyšnej mačke, čo býva v parádnom dome s maľovanými oblokmi a zlatom pretkávanými kobercami. Žije tam spolu so svojím sluhom a domovníkom, fúzatým kocúrom Vasilijom, a nemá inej roboty, iba fintiť sa a prijímať hostí.

Mačkin dom, čiže „Koškin dom“ napísal ruský autor Samuil Maršak. Slovenský preklad vyšiel v roku 1961, knižku s 25 stranami ilustroval Vincent Hložník. Práve táto kniha sa stala podkladom k obľúbenej veselej dramatizácii, ktorú niekdajší piešťanskí gymnazisti pred asi dvanástimi rokmi prezentovali na malej scéne mestského kultúrneho strediska.

Novodobí herci odohrali tri predstavenia svojim skoro rovesníkom počas dňa otvorených dverí. Ústrednú úlohu fintivej mačky si tentoraz zahrala Elisabeth Salvianyová, kocúra Vasilija stvárnil Maxim Brna, capa Alexander Chmelo, sviňu Natália Jančovičová, havrana Lucia Pernischová, bobry Keila Kalindi Mensah a Zuzana Košútová, mačiatka Anna Kleinová, Ema Vančová a Alžbeta Bundová, ovcou bola Terézia Danková. Príbeh rozprávala Ester Elis Štubňová.

Študenti odohrali predstavenie trikrát.

Ako uviedla S. Šimová, divadielko bolo vydarené, roly sadli na mieru, len kostýmy gymnazisti poňali inak ako ich predchodcovia. Darmo, časy sa menia, ale hodnoty, na ktoré autor v hre poukazuje, sú ešte stále v kurze.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 45, ktoré je v predaji od 8. novembra.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava