F. Rehák: Moji herčekovia hrali srdcom

  • Kultúra a spoločnosť / Podujatia
  • 23. marca 2016, 21:49
  • Autor:am

Po niekoľkomesačných prípravách sa na domovskej scéne predviedli herci z Divadla Dino s premiérou. Hrou Vadí nevadí po prvý raz rozosmiali divákov v sobotu 19. marca v piešťanskom Dome umenia. Jozefovia si domov dokonca odniesli špeciálny darček.

Sála kultúrneho stánku praskala vo švíkoch. Milovníci umenia, bažiaci po kultúrnom zážitku, sa po prvý raz spoločne zasmiali hneď na začiatku, keď sa z reproduktorov ozvali zvuky obecného rozhlasu. Nervozita z dlho očakávanej premiéry sa po niekoľkých minútach rozplynula a diváci sa s hercami ponorili do príbehu o zosnulom Paľkovi Slivkovi. Vdova po mužovi, túžiacom mať najlepšiu pálenicu v Európskej únii, spomína so sestrami na spoločné zážitky, mužove záťahy, ale i svadbu.

Pavol Ďuricha sa s rolou Paľka Slivku ľahko stotožnil: „Asi na 50 percent je povaha postavy totožná s mojou v reálnom svete.“ Tvorcom i protagonistom dodalo energiu výborné publikum. „Premiéra je vždy špecifická, prvýkrát ideme naostro. Prišlo veľa úžasných ľudí, čo umocnilo atmosféru,“ pochválila divákov Zuzana Slámková, predstaviteľka čašníčky a striptérky. „Od utorka pre chorobu ani nerozprávam, k plaču a slzám v závere ma dotlačil pocit šťastia. Vedela som, že to máme, a opäť sa presvedčila, že od diváka ide sila. Takú nádheru človek ani nikde inde nezažije,“ vyznala sa Iveta Penthorová, herecká vdova po P. Slivkovi.

Riaditeľka Domu umenia Edita Bjeloševičová sa úspechu inscenácie veľmi potešila: „Neskrývam radosť, som hrdá, že takíto skvelí ľudia spolu nielen umelecky, ale aj ľudsky súzvučia. Divák cíti, že súbor dobre funguje.“

Hrdý „otec“ predstavenia, autor hry František Rehák, nosil po zatiahnutí opony na tvári široký úsmev. Standing ovation vraj nebýva každý deň: „Nikto nevedel, ako chvíľami aj smutný príbeh diváci prijmú. Horí ohník horí sme v Dome umenia hrali v uvoľnenej atmosfére. Teraz sme chceli niečo viac, hádam sa to podarilo. Predstavenie o živote dopadlo výborne možno práve tým, že moji herčekovia hrali srdcom. V tom je ich najväčšia devíza.“ So súborom popracuje na doladení posledných detailov, aby 21. mája pri repríze divákom opäť ponúkli skvelý zážitok. 

Protagonisti si pre niektorých divákov pripravili malý darček, keďže 19. marca je na Slovensku malý štátny sviatok, veď meniny oslavujú Jozefovia. Po premiére vyzvali nositeľov tohto rozšíreného mena, aby si na pódium prišli po originálnu 56-percentnú slivovicu z pálenice P. Slivku.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 12, ktoré je v predaji od 22. marca.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav