Divadlo Dino pripravuje premiéru hry Vadí nevadí

  • Kultúra a spoločnosť / Podujatia
  • 10. marca 2016, 08:42
  • Autor:am

Piešťanský divadelný súbor Dino v týchto dňoch dokončuje prípravy premiéry hry Vadí nevadí. Na doskách Domu umenia sa predstavia v sobotu 19. marca o 19.00 h. Milovníci kultúry sa majú na čo tešiť.

„Ľudský príbeh dedinčanov je pre mňa vďačným prostredím. V hre sú veľkí ľudia, veľké gestá, veľká srdečnosť, ale aj veľká závisť. To všetko je mix nášho dedinského príbehu o Paľkovi Slivkovi. Splnil si sen, postavil najväčšiu pálenicu v Európskej únii. Čo všetko je za tým, čím musel zaplatiť, diváci uvidia v príbehu,“ prezradil autor hry a umelecký vedúci súboru František Rehák.

Divadlo Dino je známe tým, že pracuje s minimom predmetov. „Podstatný materiál je herec, musí postavu presvedčivo zahrať. Pokiaľ máte hercov hrajúcich srdcom, čo je základ tohto divadla, nepotrebujete veľa rekvizít,“ zamyslel sa režisér. Spoločnosť umelcom budú robiť stoličky a niekoľko podomácky vyrobených drobností. „Môžete mať milión rekvizít, vyrobených aj v Hollywoode, plochým a priesvitným hercom nepomôžu,“ doplnil F. Rehák. Diváci sa môžu tešiť na veľa smiechu a na konci hry Vadí nevadí možno i malé prekvapenie.

Zrod nového diela je prácou na niekoľko mesiacov. „Vzniká jednoduchým nápadom a vetou – dnes by to tuším šlo. Vezmem si papier, urobím boďák a v noci, keď všetci spia, vstanem a začnem písať. Ak fantázia funguje, teším sa z toho a na druhý deň to čítam hercom,“ opísal vlastný rituál F. Rehák. Nepovažuje sa za profesionála, tvoriť ho naučil život a Radošinské naivné divadlo.

Mesiac až dva trvá, kým uzrie svetlo sveta literárna podoba hry. Ďalšie dva súbor pracuje na scénickej podobe. Členovia sa stretávajú dvakrát týždenne v podvečerných hodinách. Herci dochádzajú z Bratislavy, Hlohovca, Myjavy alebo Nového Mesta nad Váhom. „Skĺbiť povinnosti si vyžaduje maximálnu toleranciu rodiny. Je to druhé umenie,“ uviedol F. Rehák.

Divadelníci už s prípravami finišujú. „Sme vo finálnej fáze, kedy zisťujeme, že vôbec nič nefunguje a pánbožka prosím, aby nám pomohol,“ povedal s úsmevom režisér. „Verím, že sila kolektívu a naše tvorivé nápady posunú toto predstavenie trošku vyššie. Dúfam, že potešíme našich rodákov naozaj originálnou hrou. Nekopíruje žiadne iné divadlo, ide vlastnou cestou a oslovuje všetky sociálne vrstvy a generácie,“ priznal F. Rehák. V deň D sa po stresujúcej príprave umelci dočkajú pocitu šťastia. „Ak večer vyjde a diváci odchádzajú nadšení, človek cíti, že urobil niečo pre ľudstvo v Piešťanoch a deň mal zmysel. Keď sa nám podarí vytvoriť pekný, divadelný večer, je to čerešnička na torte,“ dodal.

Pre Jozefov je pripravené výnimočné prekvapenie, ak si nezabudnú 19. marca priniesť na premiéru občiansky preukaz. Neoľutujú!

Dočítate sa v Pieštanskom týždni číslo 10, ktoré je v predaji od 8. marca.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava