Divadelné putovania v dolnokrupskom kaštieli

  • Kultúra a spoločnosť / Podujatia
  • 15. novembra 2017, 12:02
  • Autor:red

S divadlom do nekonečna a zároveň do nekonočna! Táto myšlienka sa bude skloňovať v sobotu 18. novembra nielen na divadelných doskách, ale i v kaštieli Dolná Krupá, ktorý sa ako prvý pamiatkový objekt Slovenska pridáva k európskemu podujatiu Noc divadiel 2017.

Netradičné divadelné zážitky počas soboty v priestoroch kaštieľa pripravilo pre návštevníkov teatro Orlus, ktoré sa do podujatia zapája premiérovo. Toto malé herecké združenie si pre divákov pripravilo skutočné teátro. Od 19. hodiny až do polnoci vďaka nemu ožije dávna i nedávna história krupského kaštieľa. V dvoch predstaveniach – Vôňa lupeňov a Mesačné svetlo lásky – budete spoznávať osudy šľachtických rodín Brunsvikovcov a Chotekovcov.
Dej hry Vôňa lupeňov divákov prenesie o viac ako 150 rokov nazad a vyrozpráva príbeh o osude, voľbe, životnej púti a pôsobení grófky Márie Henriety Chotekovej z Dolnej Krupej. Jednotlivé divadelné pasáže sú koncipované do piatich kľúčových etáp života Ružovej grófky od jej narodenia 24. novembra 1863 až po samotnú smrť 13. februára 1946.

Divadelné predstavenie Vôňa lupeňov je o živote grófky Chotekovej.

Ešte ďalej sa na vlnách histórie doplavíte sledovaním hry Mesačné svetlo lásky, ktorej dej začnú ochotníci odvíjať o 22. hodine. Vrátite sa do obdobia konca osemnásteho storočia, keď kaštieľ vlastnil gróf Jozef Brunsvik. V roku 1801 pozval do svojho honosného sídla chudobného, ale veľmi nadaného génia Ludwiga van Beethovena, aby učil hudbu grófove netere – Jozefínu, Teréziu a Giuliettu.
Jednej z nich však Beethovenov pobyt v Dolnej Krupej od počiatku prekáža a voči polohluchému maestrovi hudby vyhotoví zákerný plán. Plán pretvárky a neúprimnej lásky. Svoj zámer mladá slečna bez akýchkoľvek morálnych zábran začína naplno realizovať a postupne získava od Beethovena sľub o napísaní sonáty. Tridsaťročný Ludwig, zaslepený svojimi citmi voči mladej šľachtičnej, dni a týždne presedí za klavírom, až sa mu podarí skomponovať jedinečnú sonátu lásky. Sonátu mesačného svitu.
Odovzdá nakoniec do rúk nevďačnej aristokratky Ludwig van Beethoven svoje dielo a dovolí prefíkanej žiačke vôbec sonátu vypočuť si? Vypláva ukrývané tajomstvo urodzenej slečny na povrch alebo sa jej ho predsa podarí utajiť? Akú úlohu v tomto príbehu zohrá prostoreká slúžka Angela, gróf Jozef Brunsvik a jeho sestra Zuzana?
Odpovede na tieto otázky je možné dozvedieť sa v kaštieli Dolná Krupá v sobotu 18. novembra.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel