Diabol v raji manželskom v podaní Chtelničanov

  • Spravodajstvo
  • 9. februára 2017, 08:50
  • Autor:Viera Dusíková

Piešťanci im môžu len závidieť. Čo? Ochotnícke divadlo. Komu? Chtelnici. Za posledných šesť rokov divadelníci z Chtelnice naštudovali a predstavili sa širokému okoliu so šiestimi hrami. Posledná mala premiéru na začiatku januára v ich obci, reprízovali ju v Dolnom Lopašove i v Lančári. A chystajú sa do Dechtíc, Hlohovca, Veselého, ale aj do Suchej nad Parnou. Čaká ich ešte, samozrejme, aj repríza v Chtelnici. Ich súbor sa volá Divadlo OCH. Nie je to však ochknutie v zmysle „och, och“. Skratku i najnovšiu hru i hercov súboru nám priblížil vedúci súboru Ján Piačka.

► Predstavte váš súbor.
Náš divadelný súbor má názov Divadlo OCH, čiže ochotníci Chtelnice. Posledne naštudovaná hra, ktorú sme odohrali, je od Ferka Urbánka, má názov Diabol v raji manželskom. Režíroval ju jeden z dvojice našich režisérov, ten mladší, nádejný režisér Michal Radošinský.

► Koľko trvalo jej naštudovanie a čo v tejto hre pokladáte za najdôležitejšie?
Naštudovanie bolo dosť náročné, pretože hra sa najskôr stretla medzi našimi ľuďmi s istým druhom odmietnutia, aj preto sme museli pozvať na hosťovanie niektoré herečky. Samotné naštudovanie trvalo asi tri mesiace. Za najdôležitejšiu považujem pointu hry, ktorá by sa dala v mnohých prípadoch použiť aj v našom každodennom živote, len je treba vedieť sa z nej poučiť.

► Aký odkaz teda F. Urbánek vypointoval prostredníctvom svojho „diabla“ aj pre súčasnú generáciu?
Urbánek v hre zrozumiteľnou formou vyjadril myšlienku, ktorá veľmi škodí vzťahom a manželstvám. Bola a je platná aj dnes. Znie: „Len nikdy never snom a klebetám, lebo tie často vedú k žiarlivosti a žiarlivosť je najväčšia neresť, najukrutnejší jed v stave manželskom.“

► Ako vás diváci prijali, zaznamenali ste už nejaké ohlasy?
Myslím si, že publikum nás vníma pozitívne. Snažíme sa do hry vniesť prvky humoru a to vedia ľudia vždy oceniť.

Vo vzťahoch sa často mieša láska so žiarlivosťou.

► Predstavte osoby a obsadenie.
Doktora Miloša Ivanova som si zahral ja. Elenku, jeho manželku, Adriana Mikulčíková, advokáta Dr. Ivana Plachého – Jozef Mnešický, Ľudmilu Slávikovú, opernú speváčku a jeho snúbenicu, Ivana Mikulčíková. Slúžku Barušu zahrala Hana Madrová, Elenkinu matku Karolínu Lazarovičovú zahral Emil Piešťanský, alternuje ho Drahomír Mráz, statkára Jána Lazaroviča stvárnil Ivan Prvý, sluhu Ľubomír Jankovič, aj tu alternuje D. Mráz. Treba podotknúť, že Adriana a Ivana Mikulčíkové sú hosťujúce herečky zo špačinského divadla.

► Ktorý herec podáva najpresvedčivejšie výkony?
Ťažko mi je hodnotiť jednotlivo výkony hercov, pretože si myslím, že náš divadelný súbor treba brať ako celok a hru ako spoločné dielo. My sa to tak i snažíme prezentovať. Radšej to necháme na diváka, nech si vyberie svojho favorita sám.

► Kde všade a kedy ste hru odohrali a kam sa ešte chystáte, prezraďte aj termíny predstavení.
Hra mala premiéru 7. januára v Kultúrnom dome v Chtelnici, reprízovali sme ju v Dolnom Lopašove a v Lančári. Chystáme sa 12. februára do Dechtíc, 12. marca do Hlohovca, vo Veselom ešte nemáme stanovený termín a 21. mája by sme mali hrať v Suchej nad Parnou. Medzitým by sme hru chceli odreprízovať doma. Dostali sme tiež pozvánku z Trnavského osvetového strediska na súťaž amatérskych divadelných súborov s názvom Malá krajská scénická žatva. Uskutoční sa v dňoch 31. marca až 1. apríla tohto roka.

► Čo všetko ste už v divadle naštudovali? Aký je váš repertoár?
Divadlo OCH funguje, myslím si, už šiesty rok. Na začiatku v roku 2011 sme odohrali estrádu pod režisérskou taktovkou Emila Piešťanského – Cernického U nás ve Chtelnici, ďalej divadelnú hru Zajokocúrovo, Tri vrecia zemiakov (réžia M. Radošinský), Ochoshov, Amerikán, Penzion pod dubom (réžia M. Radošinský) a už spomínanú hru Diabol v raji manželskom.

► Vraj jeden z vašich režisérov oslavoval nedávno narodeniny…
Áno, narodeniny oslávil režisér Emil Piešťanský – Cernický, ktorý je zároveň autorom väčšiny našich hier, respektíve estrád. Je i zakladateľom alebo jedným z tých, ktorí oživili tradíciu ochotníckeho divadla v Chtelnici, za čo mu patrí veľká vďaka a obdiv. Dovoľte mi aj touto cestou zaželať ti, Emil, do ďalších rokov veľa zdravia, šťastia, Božieho požehnania, aby si bol ešte dlho súčasťou našej divadelnej rodiny, aby ťa neopúšťal humor tebe vlastný, ktorým nás neustále zásobuješ, a nech ti to dobre píše. Náš rejžo oslávil totiž v januári krásnych 76 rôčikov, tak teda aj touto cestou: „Na zdravie, Emilko!“

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 5, ktoré je v predaji od 7. februára.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav