Česká verzia Krvavej grófky z Čachtíc

  • Kultúra a spoločnosť / Podujatia
  • 15. marca 2016, 19:54
  • Autor:am

Nešťastný príbeh grófky Alžbety Báthoryovej už zaujal nejedného umelca, slovenský režisér a choreograf Jaroslav Moravčík sa zhostil spracovania námetu pre Těšínske divadlo. Emóciami nabitý muzikál si diváci vychutnali v utorok 8. marca v piešťanskom Dome umenia.

Zhasnutie svetiel v kultúrnom stánku na nábreží Váhu vždy značí začiatok výnimočného kultúrneho zážitku. Tentoraz príbeh pochádzal z neďalekej obce. Po česky hovoriaca pani Čachtického hradu na dve a pol hodiny premenila pódium na panstvo a miesto činu nepochopiteľných skutkov. „Informácia o príprave muzikálu nás v Českom Těšíne vydesila, či na to máme a či to zvládneme. Je to veľká téma, veľké spievanie pre všetkých, veľa náročných prvkov v tancovaní. Po prvých skúškach som však pochopila, že na takéto roly herečky čakajú niekedy celý život,“ prezradila Lucie Bergerová, predstaviteľka krvavej grófky.

Okrem silného príbehu sa divákom ušla i poriadna porcia kvalitného spevu a tanca, čo vďačne ocenili potleskom, i keď v spojitosti s náročným dejom sem-tam neistým. „Do Piešťan prišlo neznáme divadlo z Česka zahrať kedysi úspešne uvádzaný titul. Veru sme nečakali plný dom, ale stalo sa. Opatrní diváci akoby mali strach zatlieskať. Vždy sa však počas ďakovačky dámy rozplačú, emócie uvoľnia a publikum to nechá voľne prejsť,“ s úsmevom povedala herečka a speváčka.

Prezliekanie kostýmov, zmeny účesov či umeleckého make-upu určite nie je pre herečku najnáročnejšou súčasťou predstavenia. „Najťažší je vývoj postavy. Mladé dievča príde do nového sveta, chlapa má tyrana, k tomu nejaké deti a začne o ne prichádzať. Prežíva nešťastnú lásku, milenec ju podvádza, vysmieva sa jej a prestáva byť sama pre seba ženou, začína sa trápiť. Bohužiaľ, mnohí z nás pri tejto predstave načrú aj do vlastného života, na povrch vyplávajú osobné bolesti a na javisku sa zhmotňujú. Divák netuší, koho miesto kolegu vidím na javisku. To je najhoršie,“ dodala L. Bergerová. 

Na záver pri dokonalom prevedení známej skladby vybehla azda každej citlivej duši v publiku slzička. Báthoryčka v známej piesni neľutuje svoje činy ako muzikálová „Alžbeta“ v živote: „Je dôležité prežiť život naplno. Každý človek má odchádzať zo sveta s tým, že neľutuje žiadny okamih, lebo všetky zato stáli.“

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 11, ktoré je v predaji od 15. marca.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek