Divadlo Dino liečilo ľudí – nie tichom, ale smiechom

Posledný októbrový piatok sa pre kúpeľných hostí niesol v znamení kultúry. Piešťanský divadelný súbor Dino v Spoločenskom centre na Kúpeľnom ostrove predviedol svoju hru Ticho lieči. Ochotnícki herci si za výkony vyslúžili silný potlesk.

Ochotníci predviedli svoje umenie v Spoločenskom centre na Kúpeľnom ostrove. (Autor: am)

Stopäťdesiat hostí prevažne z kúpeľov, ale aj z radov miestnych, si sa dodržania protipandemických opatrení prišlo pozrieť dnes už desaťročnú hru Ticho lieči. Vek v tomto prípade divadelnej hre na atraktivite ani náznakom neuberá, práve naopak. Neklamným znakom bol aj smiech a potlesk publika.

Predstavenie pochádza z domácej dielne, keďže autorom a režisérom je umelecký vedúci súboru František Rehák, hudbu skomponoval Kamil Žiška a texty piesní sú od Jozefa Kuzmu.

Komédia divákov zaviedla do liečebne v Tatranskej Polianke, kde si skupinka rôznorodých ľudí prišla liečiť nielen telo, ale hlavne dušu. Stretli sa tak s frustrovaným arogantným revízorom, tromi gazdinkami a ich smutno-smiešnymi osudmi, s umeleckým zváračom hľadajúcim ženu, s málo úspešným „plejbojom”, strohou lekárkou, usmievavou sestričkou a ďalšími. Všetci zažili veselé i smutnejšie chvíle a ich intímne spovede boli naplnené sladkou aj trpkou životnou skúsenosťou.

Mnohé herecké výpovede dýchali skutočnou človečinou. Odrážali svet taký, aký je. Zvláštny, nejednoduchý a už vôbec nie dokonalý. Mnohokrát zostalo v sále úplné ticho, pretože v monológoch a spovediach sa mohlo nájsť mnoho ľudí so svojimi pestrofarebnými osudmi. Postavy hovorili o práci, vzťahoch, o tom, ako prežívajú či prežili svoje dlhoročné manželstvá. I náročné témy však vždy zakončili vtipnou bodkou, a tak v divákoch nezostával trpký pocit, ale skôr nadhľad a prijatie.

Hra sa síce končí smutne, teda smrťou jedného z hrdinov, ale tiež s nádejou a posolstvom, že život je síce niekedy krutý a ťažký, ale má zmysel ho žiť a prežiť naplno. Ak to pandemická situácia umožní, Divadlo Dino odohrá v kúpeľoch hru Ticho lieči ešte raz, a to 19. novembra. 

217 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 16. marca. V tento deň sa v Hronských Kosihoch v roku 1943 narodil a 21.11.2008 v Piešťanoch…
  • 16.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dobrovoľní hasiči z Pobedima si vynovili kuchyňu. Nové spotrebiče aj linku už naplno užívajú, rekonštrukcia i zariadenie priestoru, kde si…
  • 16.03.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
Dnes je pondelok 18. marca. Tento deň je Medzinárodným dňom planetárií. Meniny má Eduard.
  • 18.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 19. marca. Tento deň je Sviatkom sv. Jozefa. Meniny má Jozef.
  • 19.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 19. marca 2024
Meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav