Žubrienky inštalatérky sa rodili v počítači

  • Kultúra a spoločnosť / Podujatia
  • 12. septembra 2017, 10:48
  • Autor:Gabo Kopúnek

Ako sa „vyrába“ detská rozprávková kniha? Školáci z Krakovian to už vedia. V piešťanskej knižnici im to v piatok 8. septembra prezradili tí najpovolanejší – autor Braňo Jobus a ilustrátorka Emília Jesenská.

Hudobník, spevák i spisovateľ Braňo Jobus z Vrbového je už mnohým školákom i dospelákom známy. Poznajú ho, rovnako ako jeho rozprávkové postavičky, aj deti z Krakovian. V piatok však mali jedinečnú príležitosť spoznať aj ilustrátorku doteraz poslednej Jobusovej knižky Žubrienky inštalatérky. Pricestovala totiž až z kanadského Vancouveru, kde žije a tvorí.
https://www.youtube.com/watch?v=https:iDx8ltSI9tc
Emília Jesenská, alebo Miluška, ako ju Braňo oslovoval, školákom prezradila, že je na Slovensku na prázdninách. Pochádza totiž z východného Slovenska z obce Kokšov-Bakša a v Kanade žije tri roky. Zvedavcom vysvetlila, do akých škôl musela chodiť, aby sa z nej stala ilustrátorka, zároveň sa im priznala, že pri tvorbe obrázkov do knižky sa vôbec nezababrala farbou. Kreslila ich totiž rovno do počítačového programu. Deťúrence jej aj závideli, že nemusí chodiť do práce a celé dni buď kreslí do kanadských či slovenských knižiek, alebo sa venuje grafickému dizajnu.

Školáci z Krakovian sa v spoločnosti Braňa Jobusa neocitli po prvý raz.

Rovnako však mohli závidieť aj Braňovi, ktorý tiež nemusí na šichtu ráno vstávať. Ten si už totiž 12 rokov plní svoj sen o písaní a za ten čas už dokázal vymyslieť 13 knižných rozprávkových príbehov. Deťom opísal, ako vznikla myšlienka vytvoriť šibalské žubrienky, ktoré pomáhajú inštalatérom – dospelákom. Tiež im opísal pôvod charakterov jednotlivých postáv, ktoré čerpal zo svojich predošlých zamestnaní.
Ilustrátorka Emília Jesenská deťom ukazuje, ktorý obrázok žubrienok namaľovala ako prvý.

A čím je Braňo Jobus zamestnaný dnes? Sľúbil, že sa od pondelka pustí do písania nových príbehov muflóna Ancijáša. Na papier ich chce dať do konca septembra, a potom už len čakať, ako budú vznikať ilustrácie a knižka samotná. Tá by sa mala na trhu objaviť už o rok.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava