Žito opäť roztancovalo Piešťany

  • Kultúra a spoločnosť / Podujatia
  • 6. februára 2018, 09:16
  • Autor:am

Obdobie fašiangov pomaly, ale isto vrcholí a folklórny súbor Žito si pri ich príležitosti opäť pripravil zaujímavý program. Ten po tradičnej pochôdzke Piešťanmi vyvrcholil v sobotu o 16. hodine na Winterovej ulici pred Zuckmann Villou.

Folkloristi sa najprv vydali naprieč mestom, aby počas zástaviek u dobrých ľudí vyzbierali čo-to pod zub i na zapitie. Vytancovali a vyspievali si mnoho klobások, ale aj slaninky a iné lahôdky. Nechýbala ani dobrá pálenka a vínko. Všetky tieto dary neskôr priniesli na Winterovu ulicu, kde sa uprostred hŕstky nadšených obyvateľov najprv prezentovali svojím „fašangovým“ programom.
Kruh nadšencov ľudových zvykov si spolu s folkloristami zanôtil Fašiangy, Turíce a krojovaní chlapci neváhali do tanca vyzvať odvážne ženy z „publika“. Vyzvŕtali ich aj pozdvíhali k nebesiam, lebo podľa starých zvykov treba dievčatá vyhadzovať vysoko, aby konope vysoké narástlo. Potom už prišiel čas na krájanie a ponúkanie výslužky. Prítomní si pochutili na dobrotách, podebatovali ešte pri ľudovej hudbe a pobrali sa zasa „po svojom“.
Fašiangy sú obdobím od Troch kráľov až po Popolcovú stredu, teda začiatok pôstu, ktorý trvá 40 dní do Veľkej noci. Mládenci poobliekaní do masiek sa v poslednú fašiangovú nedeľu vydávali na obchôdzku z domu do domu. Za odmenu dostávali slaninu, klobásu, vajíčka, koláče a, samozrejme, aj čo-to vypiť.
K typickému pečivu patrili šišky, pampúšiky a fánky. Vyvrcholenie sviatkov bolo vo fašiangový utorok, posledná muzika spojená s pochovávaním basy. Pri tomto symbolickom pohrebe miestni občania v prestrojení za farára, organistu a kostolníka uskutočnili obrad, pri ktorom bolo veľa plaču, smiechu a zábavy všetkých prítomných.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav