Veľvyslanec Indie krstil rozprávky vodou z Gangy

  • Kultúra a spoločnosť / Podujatia
  • 12. októbra 2016, 10:40
  • Autor:vd

V Piešťanskom informačnom centre pokrstil indický veľvyslanec Param Jit Mann spolu so školákmi a predstaviteľmi Spoločnosti Slovensko-indického priateľstva rozprávkový príbeh o indickom bôžikovi Ganéškovi. Vo štvrtok 6. októbra ho pokropili vodou z rieky Ganga. Aktu predchádzala scénka v podaní detí zo Základnej školy na Brezovej ulici a beseda s veľvyslancom.

„Tento rok mám veľmi vydarenú partiu chlapcov, ktorí stvárnili hlavných hrdinov a zahrali príbeh z knižôčky Ako išiel Ganéško na párty,“ povedala nám triedna učiteľka Jana Bolješiková. S vydaním publikácie súvisela výtvarná súťaž v kreslení na motív uvedenej rozprávky. Zapojili sa do nej i deti z Moravian nad Váhom, ktoré spolu s piešťanskými zažili besedu so skutočným Indom – a rovno veľvyslancom. Ten prejavil toľko vtipu a láskavosti, že aj malý Ganéško, ku ktorému sa indické deti ba aj dospelí modlia, sa iste radoval a tlieskal tučnučkými rúčkami. „V Indii je aj púšť, tam postavili sochu Ganéška na vrchole kopca a on pomáha ľuďom nezablúdiť a zorientovať sa. Aj šoféri sa k nemu zvyknú modliť, aby nemali nehodu a prekonali všetky prekážky na ceste. Niekedy Ganéško kráča po ceste s dáždnikom proti horúcemu slnku a s osviežujúcou vodou v kanvici. Ak ho stretnete, určite vás rozveselí a osvieži,“ uviedla v príhovore brožovanej knižky Anna Galovičová, šéfka Spoločnosti Slovensko-indického priateľstva.

Rozprávkovú knihu pre slovenské deti priamo v indickej knižnici vybral jej kolega Ivan Malek. Obaja boli pri slávnostnom krste a pochvaľovali si spoluprácu so súčasným veľvyslancom. „Zažili sme už viacerých, no tento je viac ústretový a ľudský, veľmi dobre sa nám s ním spolupracuje,“ skonštatovala A. Galovičová.

Veľvyslanec deťom porozprával o mnohonárodnostnej aj náboženstvami bohatej Indii, o letných prázdninách, ktoré sú o pol mesiaca dlhšie ako tie slovenské, o zvieratách, pavúkoch, slonoch, ale aj o výskumoch a vesmírnych projektoch. Deťom sľúbil, čo im videl na očiach – aj slona. Diskutujúci školáci mu zasa na oplátku predstavili Slovensko – ako pokojnú krajinu s horami, nížinami, riekami, mestami, kúpeľmi aj s Rytmusom.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 41, ktoré je v predaji od 11. októbra.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava