V hoteli Máj mali svoj salón vozičkári

  • Kultúra a spoločnosť / Podujatia
  • 8. novembra 2017, 13:47
  • Autor:vd

V Piešťanoch sa konala na slovenské pomery unikátna kombinácia výstavy, konzultácií a mikrovzdelávania pre zdravotne ťažko postihnutých (ZŤP) – Salón vozičkára.


Iliustr. foto (Autor: vd)

Vo foyeri hotela Máj sa v utorok 31. októbra stretli nielen vozičkári, ale aj ostatní ZŤP s asistentmi. Svoje produkty na salóne predstavilo jedenásť vystavovateľov. Do Piešťan zavítali aj špecialisti, ktorí poskytli hendikepovaným konzultácie a prednášky.
Po chodbách hotela sa na rôznych typoch invalidných vozíkov preháňali ako pretekári imobilní ľudia. Veľký záujem pútali dvojkolesové tátoše vybavené prídavným pohonom. Na batériu inštalovanú na prídavnom kolese sa jazdí pohodlne, intuitívne, no poisťovne takýto pohon nepreplácajú. Ani tým, ktorí si už rokmi „zodrali“ vlastné ruky od poháňania kolies vozíka. Ak chcú jazdiť bez menšej námahy, musia siahnuť do vlastného vrecka. „Taký prídavný pohon, aký sa pozdáva mne, stojí okolo päťtisíc eur, čo je pre mňa i manžela na vozíku nedosiahnuteľná suma,” povedala piešťanská invalidka.
Vozičkári sa v hoteli Máj zoznámili aj s funkciami karbónového invalidného vozíka so skladacím rámom. Pre najmenšie deti tu prezentovali sedací systém. Kto chcel, mohol si vyskúšať špeciálne chodúle či vertikalizačné stojany. Boli tam i pomôcky vhodné pre pohybovú liečbu horných a dolných končatín pri viacerých ochoreniach – cvičenie po cievnej mozgovej príhode, priečnom ochrnutí, pri svalových dystrofiách, skleróze multiplex či Parkinsonovej chorobe.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj