Uctia si dekana Alexandra Šindelára

  • Kultúra a spoločnosť / Podujatia
  • 25. októbra 2017, 08:45
  • Autor:Viera Dusíková

V týchto dňoch si piešťanská verejnosť pripomína 70. výročie tragickej smrti charizmatického dekana i starostu Piešťan Alexandra Šindelára. Pri tejto príležitosti inicioval Spolok filatelistov v Piešťanoch v spolupráci s Farnosťou svätého Štefana príležitostnú poštovú pečiatku.

K dispozícii bude i príslušnú udalosť dokumentujúca poštová obálka a korešpondenčný lístok. „Obálku a lístok som dal vytlačiť v počte šesťdesiat kusov vo vlastnom náklade,“ uviedol šéf piešťanských filatelistov Milan Vančo. Ako poznamenal, stretnutie spojené s inauguráciou poštovej pečiatky s portrétom dekana Alexandra Šindelára bude v cirkevnej škole 4. novembra o 10. hodine.
Záujemcovia sa do priestorov slávnosti dostanú vchodom od kostola. V tento deň môžu získať obrazovú obálku a korešpondenčný lístok s prítlačou. K dispozícii budú poštové známky a pracovníčky Slovenskej pošty budú tieto zásielky pečiatkovať. Pečiatka bude verejnosti k dispozícii na hlavnej pošte v meste už 2. novembra.
Alexander Šindelár sa v roku 1930 sa stal farárom v Piešťanoch a v rokoch 1931-1938 vykonával aj funkciu starostu mesta. V novembri 1936 ho povýšili na dekana. Medzi jeho najväčšie zásluhy v dobe hospodárskej krízy patrí zriadenie verejnej sprostredkovateľne práce, organizovanie zbierok potravín a šatstva pre najchudobnejších, ale najmä budovanie infraštruktúry Piešťan. Za jeho pôsobenia bol postavený napríklad Krajinský most, Poštový a telegrafný úrad a okresný úrad (neskôr budova SPŠE). Pokračovalo sa vo výstavbe vodovodu, kanalizácie, telefónnych a elektrických prípojok. Srdcia ľudí si získal najmä svojou otvorenosťou.
Ako starosta a správca farnosti stíhal vyučovať náboženstvo, zúčastňovať sa spoločenských, kultúrnych aj športových podujatí a pomáhať chudobným. Šindelár po ukončení funkcie starostu ostával naďalej dekanom a popritom bol predsedom Hlinkovej slovenskej strany, prvým podpredsedom Matice slovenskej. Po vyhlásení slovenského štátu v roku 1939 sa stal poslancom Slovenského snemu. Na tunajšej fare potom hostil aj niektorých ministrov vtedajšej vlády.

Poštová obálka s vyobrazením Kostola sv. Štefana a pamätnej tabule.

Po vojne dal Šindelár vyhotoviť na Kostol sv. Štefana pamätný, od roku 1916 chýbajúci zvon, ktorý posvätil 2. novembra 1947. Po jeho vysviacke bol zavraždený. O jeho nečakanej smrti sa píše v Kronike Piešťan: „V nedeľu 2. novembra 1947, v deň Dušičiek okolo 20. hodiny večer bol vo svojom byte na fare zastrelený tunajší dekan – farár Alexander Šindelár. Menovaný bol zastrelený neznámymi páchateľmi, ktorí po čine ušli a stopovanie po nich zostalo bez výsledku. V stredu dňa 5. novembra mal Alexander Šindelár pohreb, na ktorom sa zúčastnilo asi 10 000 ľudí.“
Šindelár sa zaslúžil o úpravu tunajších ciest, ulíc a cintorínov. Túto udalosť pripomína pamätná tabuľa na budove farského úradu. Odpočíva na cintoríne na Žilinskej ceste.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava