Proti reume kresbami i praxou

  • Kultúra a spoločnosť / Podujatia
  • 17. októbra 2017, 18:28
  • Autor:vd

Svetový Deň reumatizmu oslávili v Národnom ústave reumatických chorôb (NÚRCH) v Piešťanoch veselo aj vážne. Do kúpeľného mesta zavítali talentovaní žiaci Základnej umeleckej školy Ladislava Mokrého z Topoľčian, aby svojimi kresbičkami spríjemnili nemocničný pobyt deťom s reumatickými ochoreniami.

Ich kolegovia z hudobného súboru Hauoli im zahrali na ukulele i gitarách. Bolo to milý darček princípu obdarovávania, keď deti darujú iným deťom hoci len úsmev na tvári.
Po vernisáži, ktorá sa konala vo foyeri ústavu, rovno pred dverami novej lekárne, sa hostia i zamestnanci národného ústavu presunuli na prízemie. Tam sa začal odborný seminár s názvom Od teórie k praxi. Hostí vítalo vedenie Ligy proti reumatizmu spolu s vedením NÚRCH-u.
Nechýbali ani zástupcovia a členovia Klubu Kĺbik, teda združenia, ktoré vzniklo za účelom pomoci a podpory rodín, ktoré majú dieťa trpiace juvenilnou idiopatickou artritídou alebo iným reumatickým ochorením. Reuma je už taká, dokáže rozplakať aj deti.
Odborníci sa vo svojich prezentáciách a príspevkoch zaoberali rôznymi témami. Reumatológ Roman Stančík prezentoval nové prístupy v komunikácii lekára a pacienta v reumatologickej ambulancii. Predsedníčka celoslovenskej Ligy proti reumatizmu, Jana Dobšovičová Černáková, poukázala na to, ako sa teória premieta do praxe ich ligy a Katarína Kovárová, vedúca odboru ošetrovateľstva v NÚRCH-u, zasa hovorila na tému NÚRCH od teórie k praxi.
Piešťanská reumatologička Dagmar Mičeková sa zaoberala materstvom a reumou, internista Martin Žlnay z Piešťan prezentoval okrem svojich poznatkov o Bechterevovej chorobe aj video s cvičebnou zostavou pre ľudí trpiacich aterosklerózou. Kúpeľnou liečbou reumatických ochorení sa zaoberal Rastislav Gašpar, lekársky riaditeľ Slovenských liečebných kúpeľov, a o probléme sucha v ústach hovorila Darina Timková.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj