Pobedimskú dvadsiatku oslávili aj cezpoľní darcovia

  • Kultúra a spoločnosť / Podujatia
  • 21. marca 2018, 06:44
  • Autor:Eva Pogranová

Pobedim patrí k menším obciam, a predsa sa v nej podarilo niečo, čo si zaslúži uznanie. Dobrovoľné darcovstvo krvi v obci oslávilo v tomto roku 20. výročie.

Dvadsať rokov organizujú členky Miestnej organizácie Slovenského Červeného kríža spolu s Národnou transfúznou stanicou v Trenčíne dobrovoľný odber krvi. Mobilná jednotka k nim prichádza dvakrát do roka, na jar a na jeseň.
Do Viacúčelového zariadenia obce, Svadobky, prišlo v stredu 14. marca osláviť toto malé jubileum 36 darcov rôznych vekových skupín. Medzi nimi i niekoľko manželských párov. V tvárach niektorých bolo vidieť menšie napätie, veď dať si zobrať krv prišli po prvýkrát.
Šesť mladých ľudí – Mário Ďuricha, Michal Žitňanský, Katarína Piškulová, Denisa Galová, Tomáš Jakubašek a Stanislav Šnajdar – si odnieslo titul „prvodarca“ a novú skúsenosť. Medzi tými, ktorí chodia pravidelne, bol i starosta obce Martin Lednický, zástupcovia Dobrovoľného hasičského zboru v Pobedime na čele so svojím predsedom Martinom Piškulom i ďalší obyvatelia Bašoviec, Podolia, Čachtíc, Nového Mesta nad Váhom, Hornej Stredy, Banky a, samozrejme, Pobedima. Mnohí z nich sú niekoľkonásobní darcovia bez nároku na odmenu.
Členky Slovenského Červeného kríža nezabúdajú ani na vychovávanie budúcich darcov. Do Svadobky prišli žiaci ôsmeho a deviateho ročníka základnej školy so svojimi pedagógmi. Lekárka Zuzana Martinková im pripravila prednášku o darcovstve a sestričky porozprávali o prístrojoch slúžiacich na odber.
Darovanie krvi v Pobedime sa dostalo do povedomia ľudí zo širokého okolia i domácich. V tento deň neváhajú prísť odovzdať to najcennejšie, čo majú – svoju krv. Za to im patrí veľké poďakovanie od všetkých, ktorí nemôžu darovať krv, no najmä od tých, ktorých život doslova závisí od každej darovanej kvapky.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava