Pobedimské hody s pokrmom pre dušu

  • Kultúra a spoločnosť / Podujatia
  • 26. septembra 2017, 12:46
  • Autor:Viera Dusíková

Pobedimské hody by neboli hodmi, ak by návštevníci obce okrem kolotočov, kačíc a lokší nedostali aj pokrm pre duše. Ním sú tento rok hneď dve výstavy v miestnej svadobke. Ústredná je venovaná sedemdesiatemu výročiu Folklórnej skupiny Pobedimčan. Druhá tematicky korešponduje s prvou, v nej fotografka Eva Pogranová prezentuje svoje snímky ľudových výšiviek pobedimského kroja.

Koncepciu vypracoval miestny historik Ivan Pastorek. Obe výstavy sprístupnili slávnostnou verniážou vo štvrtok 21. septembra. Zazneli piesne v podaní folklórnej skupiny Štvorlístok z miestnej základnej školy. V slávnostnom príhovore starosta obce Martin Lednický zdôraznil, aké bohatstvo sa skrýva v dedičstve predkov a ako veľmi si váži jestvovanie folklórnej skupiny i šírenie tradícií v ich obci. Privítal hostí aj domácich, ktorí sa na výstave podieľali.


S obsahom výstavy Folklórna skupina Pobedimčan 1947 – 2017 oboznámil prítomných predseda komisie pre kultúru a školstvo Ivan Pastorek. „Pri tejto príležitosti vám chcem slávnostne oznámiť, že po niekoľkoročnom úsilí sa Roľnícky dom v Pobedime stal národnou kultúrnou pamiatkou,“ povedal s dojatím v hlase.
Výstavu Zbierka fotografií ľudových výšiviek Pobedimský kroj priblížila jej autorka Eva Pogranová, kronikárka obce. Výstava mala premiéru v Trenčíne. E. Pogranová poskytla Piešťanskému týždňu materiál, ktorý odkrýva krásy pobedimského i bašovského kroja – pretože oba sú identické. Tiež uvádza mená Pobedimčaniek, ktoré chodia oblečené v kroji.
Na podujatí bola bola okrem iných prítomná aj minuloročná víťazka súťaže Vidiecka žena – Líderka roka v kategórii remeselníčka – Mária Mizeráková, čipkárka z Pobedima, ktorá šíri krásu paličkovanej čipky po celom Slovensku. Aj ona sa na rôzne podujatia a remeselné jarmoky oblieka do pobedimského kroja a pred očami divákov paličkuje.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj