Paličkovanie v Krakovanoch určite nezahynie

  • Kultúra a spoločnosť / Podujatia
  • 18. mája 2018, 00:39
  • Autor:Viera Dusíková

Uplynulý víkend sa Krakovany odeli do čipky. Na tretí ročník jedinečného festivalu paličkovanej čipky okrem domácich zavítali aj čipkári z deviatich krajín, aby prezentovali vytváranie jemnej krásy, vymenili si skúsenosti a naučili sa nové čipkárske techniky.

Inšpiráciou im bola nielen výstava Jany Frajkorovej z Prešova, ale aj jej prednáška. Tá účastníčky festivalu oboznámila nielen so súčasnosťou slovenskej čipky v obci Soľnej Bani, ale najmä s jej históriou.
„Táto umelkyňa pracuje prevažne s drôtom. Paličkované výtvory obohacuje sklíčkami, plechom, porcelánom a vznikajú veľmi originálne diela,“ uviedla organizátorka Daniela Piscová z klubu Bábence.
Pozitívom podujatia bol i fakt, že originálna päťpaličková krakovianska čipka hýriaca farbami určite nezahynie s poslednou žijúcou čipkárkou. Na festivale sa len tak mihali prsty s bábencami (paličkami) dievčatám z Krakovian. Boli medzi nimi aj mládenci. 
Kurz viedli domáce čipkárky. Ďalší seminár bol na poschodí kultúrneho domu. Tam sa učili čipkovať ženy aj muži. Okrem krakovianskej čipky sa tu mohli naučiť už spomínanú soľnobanskú.
Súčasťou festivalu bola súťažná výstava Medzi nebom a zemou. Na nej čipkári prezentovali svoje umenie – takže návštevníci mohli obdivovať nielen krásne obrazy, ale napríklad aj slnečník z čipky. V múzeu Za Krakovskú bránu sa do 30. septembra môžete pokochať výstavou s názvom Po soľnobansky i po svojim.
Sprievodnou akciou je ešte stále aktuálna výstava Vlada Pagáčika z Myjavy v Kúrii Mórica Beňovského vo Vrbovom. „Popri paličkovaných dielach vystavil Myjavčan svoje drevorezby. Jeho práce môžete vidieť do 30. mája vo Vrbovom a od 1. do 17. júna v Galérii Fontána v Piešťanoch,“ dodala D. Piscová.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj