Open Jazz Fest na Zelenej vode po siedmykrát

  • Kultúra a spoločnosť / Podujatia
  • 17. júla 2014, 08:37
  • Autor:Jano Babič (Autor článku je riaditeľom festivalu Jazz pod hradom.)

Považie ako región sa hrdí nezvykle častým výskytom džezových aktivít vysokej umeleckej úrovne. V rozpätí päťdesiatich kilometrov toku rieky Váh sa v priebehu leta a skorej jesene konajú tri rešpektované hudobné podujatia. Trenčiansky džezový festival Jazz pod hradom, piešťanský džezový Festival Doda Šošoku a Open Jazz Fest na Zelenej vode, pričom posledne menovaný je jediný džezový festival na otvorenej scéne. Na brehu lákavých jazier pri Novom Meste nad Váhom je postavené pódium, ktoré za šesť rokov trvania predstavilo niekoľko džezových legiend.

Od „nultého“ pokusu z roku 2008 vyrástol „jazzfest“ do organizačne i umelecky zrelej prehliadky domácich a svetových umelcov. Romantický západ slnka na hladine jazera zažila už takmer celá slovenská džezová špička a len v dobrom si na túto scenériu spomínajú Avashai Cohen, Jocelyn B. Smith, Maceo Parker, Billy Cobham, Scott Hamilton, Paul Jackson, Pee Wee Ellis a mnohí ďalší.
Siedmy ročník festivalu Open Jazz Fest sa nesie v duchu cezhraničnej spolupráce hudobníkov krajín V4. Na programe prvého dňa je formácia V4 European Quintet českého saxofonistu Ondřeja Štveráčka. Na Zelenej vode bude s ním Piotr Wojtasik (PL) – trúbka, Tomáš Baroš (CZ) – kontrabas, Kálmán Oláh (H) – klávesy a Marián Ševčík (SK) – bicie. Otváracím aktom festivalu bude koncert nitrianskej džezovej mlade sústredenej v bigbande Swingless Jazz Ensemble. Jeho repertoár sa opiera o bigbandovú klasiku orchestra Count Basieho. Swingless Jazz Ensemble je víťazom súťaže mladých slovenských talentov Jazz Start Up 2013.

Poľský džez je častým spolutvorcom diania na českej a slovenskej džezovej scéne. Dôkazom tejto užitočnej a vítanej spolupráce je i ďalší hudobný akt prvého dňa festivalu. Vynikajúca speváčka Joanna Kucharczyk si postavila česko-poľský sprievod: Vít Křišťan (CZ) – klavír, Max Mucha – kontrabas a Karol Domanski – bicie. Na programe je hudba najvyššej kvality z vlastnej autorskej dielne. Vyzretý spev postavený na vysokej inštrumentálnej úrovni sa pohybuje v špičke európskej džezovej scény.
Headlinerom prvého večera – možno už vlahej letnej noci – je švédske trio Dirty Loops. Jonah – spev a klávesy, Henrik – basgitara, Aaron – bicie tvoria trio, ktoré hrá prevažne do fusion spracované hity popových hviezd ako Lady Gaga, Britney Spears a Justin Bieber. Populárne hity v ich džezovom prevedení budú určite príjemným odľahčením atmosféry na záver prvého festivalového dňa.

K západu slnka druhého dňa sa náramne hodí Sisa Michalidesová a jej romantická hudba vychádzajúca z ojedinelého vnímania okolia a udalostí, ktoré je Sise vlastné. Jej „čarovná“ flauta a farebnosť virtuózne ovládaných píšťaliek umocňuje kompozície, ktoré dáva stvárňovať ďalším majstrom interpretácie v unisone cítenia jej spoluhráčov. Peter Preložník, Milo Suchomel, Jurko Griglák, Pavol Bereza, Marián Ševčík, Hanka Gregušová, Samuel Hošek, Mária Kmeťková tvoria silný monolit so strhujúcou energiou. Latka umeleckej úrovne bude hneď na úvod večera pekne vysoko.
AMC Trio má pevné miesto v hierarchii slovenského džezu. Už viac rokov pracuje na zaujímavej produkcii ich hudby v spolupráci so svetovými interpretmi. V minulosti to boli Piotr Baron, Ulf Vakenius, Randy Brecker a na Zelenej vode bude ich hosťom americký gitarista Mark Whitfield. K spolupráci na koncertoch a v štúdiu ho pozývali Dizzy Gilespie, Herbie Hancock, Diana Krall, čo hovorí o jeho kvalitách. Peter Adamkovič, Martin Marinčák a Stano Cvanciger len potvrdzujú oprávnenosť slovenského džezu zúčastňovať sa medzinárodnej spolupráce na najvyššej úrovni. Jowee Omicil vnáša do programu závan exotiky. Narodil sa v kanadskom Montreale rodičom pochádzajúcim z Karibiku. Fakt, ktorý ovplyvňuje aj jeho hudobný výraz. Saxofón mu učaril už v detstve a jeho účinkovanie v kostolných orchestroch malo pokračovanie v štúdiu na Berklee College of Music. Richard Bona, Branford Marsalis, Marcus Miller, Pharoah Sanders boli jeho spoločníkmi na mnohých albumoch. Atmosféru na Zelenej vode si spolu s J. Omicilom vychutnajú Hervé Samb na gitare, Felix Sabal Lecco za bicími a J – Phi Dari za klávesmi.

Pri rekapitulácii doterajších šiestich ročníkov festivalu Open Jazz Fest mi pripadá, že bubeníci sú najvýraznejšími postavami ich dramaturgie. Pri všetkej úcte a pri rešpekte k ostatným inštrumentom sa mi tlačia do povedomia výkony bubeníkov. Ak by sme ich menovali podľa krajiny pôvodu – Dávid Hodek, Peter Solárik, Juraj Raši, Marcel Buntaj, Marian Ševčík, Martin Valihora zo slovenskej bubeníckej komunity, Kamil Slezák, Ondřej Pomajzl a Dano Ševčík z českých džezových sfér, Bartek Staromiejski, Gergo Borlai, Tamasz Berdisz, Peter Gal, Reinhold Schmölzer, André Seidel, Heiko Jung, Yong Sun, Jürgen Spiegel, Lukas Knöfler – bubenícka elita európskej proveniencie, Lloyd Martin z Južnej Afriky – potom je tu zoznam významných hudobníkov pre ten-ktorý zemepisný priestor.
Legendou v tomto výpočte účastníkov festivalov na Zelenej vode je Billy Cobham, ktorý sa predstavil na Považí aj na festivale Jazz pod hradom v Trenčíne. Na túto šnúru perál navlečie Open Jazz Fest ďalšiu vzácnosť. Headlinerom druhého večera bude nie často vídaný úkaz v džezovom „drummingu“ – žena! Fenomenálna americká bubeníčka Sheila E. Jej priezvisko Escovedo je symbolom rytmu a latinskej hudby, na ktorej je odchovaná jej celá rodina. Už ako dvadsaťročná hrala s džezovými osobnosťami ako George Duke, Gloria Estephan, Marvin Gaye, Prince a iní. Nahrala 11 albumov a jej koncert na záver festivalu bude určite syntézou skvelého kumštu a strhujúcej oku i uchu lahodiacej šou.

V dňoch 18. a 19. júla sa rekreačné stredisko Zelená voda pri Novom Meste nad Váhom zmení na džezový chrám. Špičkový džez sa bude niesť lákavou scenériou populárnych jazier v atmosfére džezového klubu. Spolu so skvelým džezom v podaní špičkových orchestrov a sólistov je práve prostredie a skvelé publikum to neopakovateľné kúzlo festivalu Open Jazz Fest. 
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav