Na bicykli obehli vilky aj Floreát

  • Kultúra a spoločnosť / Podujatia
  • 4. októbra 2017, 09:45
  • Autor:ts/vd

Už po šiesty raz si Piešťanci sadli na bicykle, aby si spolu s miestnymi architektkami zašliapali do pedálov a zastavili sa pri budovách, ktoré si zaslúžia povšimnutie. Deň architektúry bol tentoraz zameraný na historický vývoj bývania.

Cykloúčastníci sa zišli v sobotu 30. septembra popoludní pred sochou barlolámača a odtiaľ sa pobrali smerom na sever – cez Beethovenovu ulicu okolo Vily Astra k základnej umeleckej škole, potom smerovali k Floreátu. Podujatie zavŕšili pri Heinole.
Na jednotlivých zastávkach im architektky hovorili o histórii i kvalite vybraných domov, víl, bytoviek a sídlisk. Kým v predchádzajúcich rokoch bolo cieľom tohto podujatia upozorniť verejnosť na výnimočné stavby, verejné priestory alebo umenie v exteriéri, tentoraz bolo hlavnou témou bývanie.
„Mesto Piešťany poskytuje dobré podmienky na pozorovanie historického vývoja bývania. Je to najmä vďaka existencii kúpeľov, teda aj prítomnosti mnohých sociálnych vrstiev na pomerne malom území. Počas cyklojazdy sme si ukázali zaujímavé vily, domy a zhodnotili sme zastavovacie plány rôznych území,“ uviedla architektka Eva Rohoňová.
Jednou zo zastávok cyklojazdy bola prímestská časť s charakteristickými rodinnými domami s veľkými i menšími záhradami – časť rozdelená na Malý a Veľký Floreát, ktorú pretína potok Dubová. S myšlienkou vzniku tohto záhradného mesta prišiel nájomca kúpeľov Ľudovít Winter, ale podarilo sa mu realizovať iba malú časť. O tom, ako Floreát vznikal a ako vyzerá dnes, účastníkom podujatia porozprávala architektka Lívia Gažová.
Reč však bola aj o sídliskách, vilách, radových domoch a nových piešťanských štvrtiach, ktoré formujú vzhľad kúpeľného mesta.
Deň architektúry sa konal na prelome septembra a októbra pri príležitosti Svetového dňa architektúry v menších i väčších českých mestách. Na Slovensku sa k nemu pripojili Piešťany a Bratislava.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava