Minerálovi pandrláčikovia boli neporaziteľní!

  • Kultúra a spoločnosť / Podujatia
  • 24. januára 2018, 07:00
  • Autor:Viera Dusíková

Vo Vrbovom sa konali 26. Majstrovstvá sveta a vesmíru v hre Pindžerlo. K ručne zhotoveným stolovým futbalovým štadiónom sa v sobotu 13. januára postavila v Kúrii Mórica Beňovského špička jedenástich hráčov z mesta spod šikmej veže a reprezentant z Maduníc.

Piati sa hrdia titulom majster sveta a vesmíru a ich vygravírované mená zdobia zlatú tabuľku podstavca symbolu hier – sošky veľkého dreveného pandrláka.
Pindžerlo, špeciálny stolový futbal, si Vrbovčania z multiorganizácie Kriak vymysleli ako malí chlapci. A keďže ide o unikát, víťaz z Vrbového sa stáva zároveň i majstrom Slovenska, sveta i vesmíru! Tento rok titul obhájil minerál Kriaku, Andrej Budislav Jobus. Radosť bola obrovská!
Slávnostný výkop sa konal presne o 14.14 hodine. Majstrovstvá sa nezaobišli bez príhovoru, ale i hymny organizácie, ktorá oslavuje svojho „preccedu“ – húpacieho koňa systémom spevu a slávnostných pohybov rukami, pričom sa hráči chytia aj za srdce. Potom už pindžerlisti nahodení do gala pristúpili k štadiónom a so svojimi pandrláčikmi z hry Človeče, nehnevaj sa! odohrali všetky zápasy.
Hralo sa spravodlivo – každý s každým. Išlo o historicky prvé majstrovstvá síce s najmenším počtom účastníkov, ale zrejme s najspravodlivejším výsledkom. Nastavili zrkadlo schopnostiam. Niektorí z hráčov totiž nemajú čas trénovať, pinkajú si iba tesne pred šampionátom. Počas zápasov zneli pesničky zo Zlatej brány.

Pindžerlo tento rok hralo jedenásť špičkových hráčov z Vrbového, jeden legionár prišiel z Maduníc.

Pravidlá hry vysvetlil minerál multiorganizácie: „Pindžerlista má svojich osem pandrláčikov. Každý má jednu prihrávku a jednu strelu. Ak dokáže trafiť loptičkou svojho pandrláčika, počet prihrávok alebo striel sa mu opakuje až dovtedy, kým sa loptička nedotkne súperovho hráča. Ak sa tak stane, hrá súper. Platia rohy, auty, ofsajd ako v naozajstnom futbale. Už sem chodí menej účastníkov, lebo sa v podstate nemôžu presadiť. Špička je veľmi široká, naozaj nemôžem povedať ani jedného, ba ani troch svojich najväčších súperov. Momentálne sa tu nachádza naozaj svetová vesmírna elita v Pindžerle. Medzi jedenástimi hráčmi, ktorí sem prišli, je šesť-sedem špičkových, veď si treba uvedomiť, že je tu minimálne päť majstrov sveta a vesmíru!“
Pre členkov Kriaku a ich sympatizantov sú majstrovstvá veľkým sviatkom. „Som nahodený vo sviatočnom. S odevom súvisí aj jedno pravidlo. Ak vo výslednej tabuľke je zhoda bodov, rozhoduje počet strelených gólov, a ak aj tie sú rovnaké, rozhoduje kostým – kto je slušnejšie a peknejšie oblečený, vyhráva,“ dodal A. B. Jobus.
Po niekoľkých hodinách vytrvalého hrania si hobla a víťazstvo užíval už spomínaný minerál Kriaku. Získal 19 bodov, pričom z desiatich zápasov vyhral deväť, len raz remizoval. Striebro si tento rok vybojoval Tomáš Ďuriš, ktorý mal na svojom konte šesť víťazstiev, tri remízy a jeden debakel. Na treťom mieste skončil Matúš Bukovčák so šiestimi víťazstvami, dvomi prehrami a rovnakým počtom remíz. Zemiakovú medailu si odniesol tvorca vzorca stredu zeme a vesmíru, geodet Roman Víťazoslav Klčo.
Na ďalších priečkach sa umiestnili syn minerála, Rastislav Jobus, René Neodolatelislav Just, ktorý sa po tomto roku posunul v historickej tabuľke šampionátu na piate miesto, nasledoval Roland Jankech, Dan Straka, Matúš Škrabák, Branislav Jobus a poslednú priečku elegantne obsadil Ivan Drevenák.
Zaujímalo nás, či Pindžerlo bude pokračovať aj pri klesajúcom počte hráčov. „Uvidíme, či to vydrží. Pokiaľ tu budeme my, bude tu aj Pindžerlo!“

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava