Elektrárňa žila fyzikou

  • Kultúra a spoločnosť / Podujatia
  • 19. júla 2017, 15:27
  • Autor:am

Prázdniny sú v plnom prúde, no ani to nebráni deťom venovať sa vede. V sobotu 15. júla zavítali v sprievode rodičov do Elektrárne Piešťany, kde sa po prvý raz uskutočnil fyzikálny workshop.

V historickej budove sa tak netradične zapájali obvody. „Vykonávali sme to pomocou netradičných vodivých materiálov, plastelíny, LED diód, batérií a krokosvoriek. Deti si vyskúšali paralelné i sériové zapájanie elektrických obvodov,“ uviedla lektorka Magdaléna Masárová. Išlo pritom o veľmi jednoduchú hravú fyziku, ktorú zvládali s rodičmi aj malé deti.

Maminy sa zaujímali i o výrobu plastelíny, ktorú deň pred podujatím varili priamo v Elektrárni a je jedlá. „Rozdiel medzi vodivou a nevodivou plastelínou je iba ten, že v nevodivej je destilovaná voda a cukor a vo vodivej je obyčajná voda obsahujúca minerály a soľ. Inak je to cesto s olejom,“ prezradila lektorka, ktorá bola veľmi spokojná s hojnou účasťou.

Napokon si malí fyzici svoj výtvor mohli vziať domov, pričom na cestu dostali ešte balíčky s batériami, diódami, krokosvorkami a receptom na plastelínu, aby si aj tú mohli doma vyrobiť. Najbližšie si v Elektrárni budú môcť vyskúšať obdobnú činnosť, tentoraz s názvom Elektrické obvody na papieri.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava